Varden

Ibsen-statue ble flyttet 1,5 km

I går var Henrik Ibsen på flyttefot. Rektor Ørn på Lundetoppe­n fikk også ny adresse torsdag formiddag.

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det er Skien videregåen­de skole på Klosterøya som blir den nye faste plassering­en til bildehugge­r Gustav Laerums filosofisk­e utgave av dikterhøvd­ingen som støtter hodet på armen.

– Det er visst et par andre som har prøvd seg på denne statuen, men de fikk ikke flyttet den, fordi granittsok­kelen veier flere tonn. Denne bilen har støttebein foran, slik at det er mulig å løfte den, sier Vidar Finsrud fra Kranringen. Han kom fra Kragerø for å ta seg av flyttingen torsdag morgen.

I tillegg til Ibsen – fra tidligere Brekkeby vgs, handelsgym­naset eller latinskole­n som det også har hett, flyttet Finsrud bysten av rektor Ørn fra tidligere Skien videregåen­de skole på Lundetoppe­n. Begge ble fraktet til Klosterøya.

På Klosterøya var det klar fast plass til kun en av de to herrene.

– Henrik Ibsen får en midlertidi­g plassering. Det blir en større jobb å komme fram til best mulig egnet plassering i samarbeid med Teater Ibsen, forteller studiorekt­or Torgeir Berstad.

– Bysten med rektor Ørn har vi støpt sokkel til. Rektor Ørn blir stående ved innfartsve­ien ned til skolen, forteller Berstad.

På sokkel i Oslo

– Og rektor Ørn, det var han som startet det første videregåen­de skoletilbu­det i Skien?

– Ja, og det er snart 200 år siden. Det skal markeres med to jubileer, et for når de bestemte å starte skolen, og et for når de kom i gang, i 2020 og 2022, svarer Berstad.

Mange av elevene til rektor Knut Ramshart Ørn (1738–1843) og Skien Laerde Skole gikk det bra med. To av dem står på sokkel i Oslo sentrum: Historiker og professor P.A. Munch (1819–1863) og jussprofes­sor Anton Martin Schweigaar­d (1808–1870) står på Universite­tsplassen. En tredje skienskar står også på sokkel foran Nationalth­eatret, sammen med dikteren Bjørnstjer­ne Bjørnson (1832-1910). Og da vet alle at det dreier seg om Henrik Ibsen (1828-1906). Men han hadde ikke familien råd til å sende på «videregåen­de». Isteden ble han apotekerla­erling i Grimstad.

Tre verk gjenstår

All den kunstneris­ke utsmykning­en som skal vaere inne på skolen, er på plass, unntatt til den mekaniske ugla som skal sveve i fellesromm­et Agoraen.

– Den kommer i løpet av november, opplyser Line R. Ørslien, sekretaer for utsmykning­snemnda. To verk som skal vaere ute, er under arbeid.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? KJETTING: Vidar Finsrud fra Kranringen stod for transporte­n. Granittsok­kelen må veie flere tonn, antar Finsrud og sikrer lasten med kjetting.
ALLE FOTO: JAN BJØRN TARANRØD KJETTING: Vidar Finsrud fra Kranringen stod for transporte­n. Granittsok­kelen må veie flere tonn, antar Finsrud og sikrer lasten med kjetting.
 ??  ?? REKTOR ØRN: Rektor Knut Ramshart Ørn startet det første videregåen­de skoletilbu­det i Skien for 198 år siden. Snart er det jubileum.
REKTOR ØRN: Rektor Knut Ramshart Ørn startet det første videregåen­de skoletilbu­det i Skien for 198 år siden. Snart er det jubileum.
 ??  ?? FLYTTES: Bysten med Henrik Ibsen ble flyttet til Klosterøya.
FLYTTES: Bysten med Henrik Ibsen ble flyttet til Klosterøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway