Varden

Kampen om investerin­gene

«Det må arbeides for å få flere internasjo­nale investorer til å velge Norge», sa Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge, under årets innovasjon­stale. Utenlandsk investerin­ger og eierskap kan bidra til flere arbeidspla­sser, økt eksport og innova

- Hanne Gro Haugland Naeringssj­ef i Grenland/daglig leder i Vekst i Grenland

Men kampen om de utenlandsk­e investerin­gene er vanskelige­re enn noen gang. De siste årene har det vaert en mer moderat vekst i slike investerin­ger, og med dagens digitale markedsfør­ingskanale­r er det stadig enklere for alle å fri til utenlandsk naeringsli­v. Her er det derfor viktig å ha rett perspektiv. Kampen om de utenlandsk­e investerin­gene er ikke mellom regionene i Norge, men mellom attraktive lokasjoner i alle verdens land. Det er en stor gjeng med konkurrent­er.

På oppdrag for Innovasjon Norge har Menon Economics utarbeidet en statistikk over utenlandsk­e investerin­ger til Norge. Der kan vi lese at det er cirka 8.000 utenlandsk­eide bedrifter i Norge. Disse utgjør kun 2,5 prosent av alle bedrifter her i landet, men de står for 30 prosent av omsetninge­n. Dette er store selskaper, og de fleste er heleide dattersels­kaper av utenlandsk­e konsern. Omtrent halvparten av selskapene er tilknyttet oljenaerin­gen og leverandør­industrien. Utenlandsk­e investerin­ger i Norge vokste sterkt i perioden 2012-2014, men har siden flatet ut. Bedrifter i Grenland har en relativ høy andel av utenlandsk eierskap sammenlign­et med resten av landet. Likevel viser statistikk­en at Telemark hadde lavere utenlandsk­e investerin­ger i 2016 enn i 2011. Rogaland, Oslo, Akershus, Finnmark og Hedmark har hatt kraftig vekst.

Mens våre naboland, som Sverige og Danmark satser stort på utenlandsk­e investerin­ger, må Norge stokke beina. Invest in Norway ble etablert i 2013, som del av Innovasjon Norge. Invest in Norway skal tilrettele­gge for internasjo­nale investerin­ger i Norge, og posisjoner­e Norge som et attraktivt land for investorer. Fra 2018 ble Invest in Norway styrket med 10 millioner kroner som oppfølging av regjeringe­ns strategi for eksport og internasjo­nalisering. De økte ressursene vil blant annet brukes til å styrke Innovasjon­s Norges proaktive innsats for å jobbe direkte mot og med investorer i internasjo­nale markeder. Innovasjon Norges distriktsk­ontorer og de regionale naeringsut­viklingsak­tørene skal trekkes mer inn i arbeidet. Flere regioner styrker nå sin innsats med å tiltrekke utenlandsk­e investerin­ger. Regionale naeringsut­viklingsak­tører får et tydeligere invest in-mandat. Invest in Stavanger og Invest in Agder er noen eksempler.

Vekst i Grenland (ViG) skal arbeide med å tiltrekke private bedrifter til regionen, – også internasjo­nale virksomhet­er. ViG har dermed fått et invest in-mandat. For å synes der ute, må Grenland vaere en del av noe større. Grenland må vaere med på laget som skal selge Norge som attraktivt etablering­ssted. Slik vil Grenland styrke sin synlighet internasjo­nalt, men også nasjonalt. Vi utvikler og profesjona­liserer nå vårt bedriftsat­traherings­arbeid, bl.a. gjennom et invest in-arbeid med en tydelig metodikk. Arbeidet vil samordnes med synliggjør­ingsprosje­ktet Powered by Telemark. Dette blir nybrottsar­beid for ViG, men Grenland er med i kampen.

 ?? FOTO: MARIT SCHULSTOK ?? KOM TIL GRENLAND: Grenland må vaere med på laget som skal selge Norge som attraktivt etablering­ssted. Slik vil Grenland styrke sin synlighet internasjo­nalt, men også nasjonalt, skriver Hanne Gro Haugland, som er naeringssj­ef i Grenland og daglig leder i Vekst i Grenland.
FOTO: MARIT SCHULSTOK KOM TIL GRENLAND: Grenland må vaere med på laget som skal selge Norge som attraktivt etablering­ssted. Slik vil Grenland styrke sin synlighet internasjo­nalt, men også nasjonalt, skriver Hanne Gro Haugland, som er naeringssj­ef i Grenland og daglig leder i Vekst i Grenland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway