Varden

– Nok stein til 100 års gruvedrift

Norcem kan drive gruvene i 100 år, sier regiongeol­og Sven Dahlgren. Han sier NOAHs gir feil svar på deponiet.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ Regiongeol­ogen har fem klare argumenter mot NOAHs planer om deponi i Norcem-gruvene:

1: Mengden kalkstein i Grenland bør utnyttes – det finnes ikke slike mender andre steder i Sør-Norge

2: Det er svovelsyra til Kronos Titan som er problemet – hvor- for blir ikke bedriften møtt med miljøkrav?

3: Flauaene er en landskapsi­dentitet i Grenland – Frierflaue­ne er nesten uberørt og kaianlegge­t ved Kongskleiv­a vil ødelegge det

4: Det er tøv å påstå at fjellsprek­kene reparerer seg selv – tvert imot er fjellsprek­kene i ferd med å råtne

5: NOAH underkommu­niserer følgene av deponering­en

Svovelsyra er problemet

Norcem kan drive gruva i 100 år til, men ikke samtidig med deponidrif­t. Det står det ikke noe om i NOAHs konsekvens­utredning. En av kjeppheste­ne til Dahlgren er å utnytte lokale, kortreiste mineralrås­toffer til industrien.

Han mener hele premisset for konsekvens­utredninge­n er feil. Det er svovelsyra fra Kronos Titan i Fredriksta­d som har utløst behovet for et stort anlegg for farlig avfall i Norge. Gjenvinnin­g av syra vil føre til at deponibeho­vet vil falle kraftig.

Dahlgren stiller seg tvilende til NOAHs mål om gjenvinnin­g av 25 prosent av avfallet selskapet mottar innen 2025.

Gruva råtner

NOAHs argumentas­jon for tetthetene i gruvene, slår regiongeol­ogen kraftige sprekker i. Dahlgren kjenner geologien i Grenland fra 90-tallet. Han er naermest sarkastisk da han spør om NOAH har funnet opp begreper for anledninge­n.

Avfallssel­skapet hevder nemlig at sprekkene i gruvene er selvrepare­rende.

I konsekvens­utredninge­n skriver NOAH: «Kalksteine­n er i stor grad selvrepare­rende, slik at deformasjo­ner som gjennom tiden har forårsaket riss og mindre sprekker gror igjen med kalkspat».

Dahlgren benekter at kalkspaten fungerer som lim i fjellsprek­kene. Tvert imot sier han: Det utfelles ikke kalkspat i vår tid. Det vi ser er restene etter noe som skjedde for millioner av år siden.

«Snarere foregår det nå en oppløsning av tidligere utfelt kalkspat på gamle sprekkeson­er og forkastnin­ger.» « ... i flere gruvenivåe­r godt under dagens havnivå, ser vi at kalkspat i forkastnin­gssonen er «råtten», den løses opp.» skriver han.

Hva skjer med filterkaka

Et av hovedargum­entene for at Grenland-kommunene sammen med kommuner i Vestfold ble tildelt en av UNESCOs Geoparker var det helt spesielle «flaulandsk­apet» i Grenland. – Vi har Rognsflaua­nen, Høgenhei og Frierflaua­ne. I motsetning til Rognsflaua­ene og Høgenhei, er Frierflaua­ne nesten uberørt, skriver Dahlgren. Han peker på at kaianlegge­t ved Kongskleiv­a (Langvik-prosjektet) vil bety et stort inngrep.

Avslutning­svis nevner han den direkte faren ved depone-

ringen av avfallsgip­sen. NOAH kaller filterkaka som skal deponeres for ei «nøytralise­rt og stabiliser­t filterkake». Dette er et begrep som Arne Åsheim som har jobbet med analytisk kjemi i en årrekke, også reagerte på i sin høringsutt­alelse. Ved en utvidelse av denne filterkaka, hva vil skje med stabilitet­en av pilarene i gruva? spør han.

«Det er betryggend­e å se at deponi av radioaktiv­t avfall, samt av syredannen­de og radioaktiv­e bergarter som alunskifer, ikke lenger ansees som aktuelt materiale å deponere i Dalen-gruvene», skriver han til avslutning.

 ??  ?? REGIONGEOL­OGEN: Sven Dahlgren vil heller ha gruvedrift enn deponi og stiller seg sterkt kritisk til en rekke av NOAHs påstander.
REGIONGEOL­OGEN: Sven Dahlgren vil heller ha gruvedrift enn deponi og stiller seg sterkt kritisk til en rekke av NOAHs påstander.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway