Varden

Elvestuen møter Gjelsten i dag

- Ragnhild.johansen@varden.no

I dag skal NOAH-eier, Bjørn Rune Gjelsten diskutere Brevik-deponiet med klimaog miljøminis­ter Ola Elvestuen (V). Norcem ber også om møte.

Det er satt av en time til møtet mellom Elvestuen og Gjelsten. Men det skjer mer i dag; Miljødirek­toratet skal si hva de mener om de to deponialte­rnativene: Raudsand i Nesset kommune og Norcem-gruvene i Brevik. Dette kommer i stedet for en høringsutt­alelse fra direktorat­et.

Vurderinge­n av de to deponialte­rnativene har fått utsatt frist til i dag.

– Møtet mellom Elvestien og Gjelsten er interessan­t, sier Porsgrunns­ordfører Robin Kåss (Ap). Han håper Elvestuen forteller Gjelsten at Brevikalte­rnativet er dødt.

Etterlyser teknologi

Kåss innrømmer samtidig at han ikke liker tonen i brevet Elvestuen har sendt til direktorat­et.

– Jeg syns det er preget av NOAHs argumentas­jon, sier han. Han liker ikke at departemen­tet låser seg til et enten Raudsand eller Norcem.

– Hvorfor skriver ikke miljøminis­teren noe om ny miljøtekno­logi. Det burde vaert innspill overfor direktorat­et, sier han.

Fått fakta på bordet

Leder av Brevik vel, Thor Kamfjord tror Norcems høringsutt­alelse har veid tungt og er den egentlig årsaken til møtet i ettermidda­g. Han er ikke overrasket over at Elvestuen kaller inn Gjelsten, men svaert forundret hvis det blir enda flere runder om deponiet. Kamfjord støtter LO og Norsk Industri som ønsker seg en rask avklaring.

– Det ønsker velet også, sier han og peker på at Elvestuen har fått sterke faglige høringsutt­alelser både fra Norcem og regiongeol­ogen.

– Jeg tror vi vinner og det gjør vi ved å legge fakta på bordet, sier han, men innrømmer at han er usikker på hva Elvestuen vil fortelle Gjelsten i dag.

Norcem vil ha raskt møte

Norcem har ikke hatt kontakt med politisk ledelse i Klimaog miljødepar­tementet. – Vi håper de tar kontakt, sier Per Brevik, direktør for baerekraft og alternativ­e brensler i Heidelberg­Cement til Varden.

Norcem har kontaktet departemen­tet og bedt om å få et møte med politisk ledelse.

– Vi har fått svar på at de ikke rekker det innen oktober, sier Brevik. Han ønsker å legge fram Norcems høringsutt­alelse for departemen­tet.

– Vi får høre hva klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) sier, sier Brevik.

Kåss som skal møte ESA i Brussel 19. november har tro på at miljødirek­toratet tar inn over seg at gruvene ikke er ledige.

– Det er store motforesti­llinger mot å bruke dem, sier han.

Vern om Grenland-nei til deponi krever at det utarbeides et møterefera­t som offentligg­jøres etter møtet mellom Elvestuen og Gjelsten. Kravet er forankret i miljøinfor­masjonslov­en §12. ▶ Ragnhild Johansen

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? BESØK: Miljø minister Ola Elvestuen (V) besøkte Brevik torsdag 18.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN BESØK: Miljø minister Ola Elvestuen (V) besøkte Brevik torsdag 18.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway