Varden

Stenger etter 89 års drift

- Tore.o.moen@varden.no

Drangedal Bokhandel legger ned etter 89 års drift og har opphørssal­g ut måneden.

– Vi har vurdert å legge ned en stund, forteller Åse-Marie Haustveit. Bokhandele­n var det bestefaren Tor Holte som startet for snart 90 år siden. Siden overtok sønnen Torleif Holte. I dag er Drangedal bokhandel den eldste forretning­en i Prestestra­nda.

Overtok i 1974

Åse-Marie Haustveit og søsteren Eldbjørg overtok bokhandele­n i 1974 etter faren. Etter at søsteren døde har Haustveit drevet forretning­en sammen med sin svoger Olav Vermo.

– Er det vemodig å slutte etter alle disse årene`?

– Nei, når vi nå har bestemt oss ser jeg bare fram til å bli ferdig, forteller hun. Det har ikke vaert aktuelt for noen i neste generasjon å overta da disse har andre jobber de går i.

Nedgang i boksalg

Hun forteller at de som så mange andre bokhandler­e har opplevd nedgang i salg av bøkene de siste årene.

De har ved siden av ordinaert bokutvalg hatt mye lokale bøker. Den nye bygdehisto­rieboka fra 1900 til 2000 er utsolgt, men det er fremdeles en god del annet av lokallitte­ratur i hyllene.

Bokserien «De var ein gong – Minner frå Drangedal» har vaert en gjenganger i hyllene med nye utgaver årlig. Fremdeles står det noen igjen.

Fra omsetning på rundt 5,7 millioner kroner i 2002 og 2001 har omsetninge­n sunket ned til 2,2 millioner i 2017 og med underskudd på 196 tusen kroner.

Variert vareutvalg

Ved siden av bøker har butikken også solgt leker, kontormate­riell, vesker og kosmetikk. Veskene ble tidligere solgt i egen butikk, men har nå vaert en del av vareutvalg­et i bokhandele­n.

Begge eierne har nådd ordinaer pensjonsal­der og har foreløpig ingen planer for videre bruk av butikkloka­lene. ▶ Tore Øyvind Moen

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? NEDLEGGER: Drangedal bokhandel legger ned etter 89 års drift.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN NEDLEGGER: Drangedal bokhandel legger ned etter 89 års drift.
 ??  ?? SALG: Bokhandele­n har hatt mye lokalhisto­risk litteratur.
SALG: Bokhandele­n har hatt mye lokalhisto­risk litteratur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway