Varden

KrF vil øke barnetrygd­en til 20.000 kr.

KrF vil hente 10 milliarder kroner i økt skatt for å heve barnetrygd­en fra dagens 12.000 kroner til 20.000 kroner i løpet av de neste tre årene.

-

KrF-leder Knut Arild Hareide insisterer på at utspillet ikke er ment som noen tjuvstart på regjerings­forhandlin­ger til høyre eller venstre etter veivalglan­dsmøtet 2. november.

– Vi kommer ikke med ultimate krav. Etter 2. november vil vi som et samlet lag komme med våre krav inn i eventuelle regjerings­forhandlin­ger. Der vil helheten avgjøre. Men dette vil vaere en viktig sak, sier han til NTB.

– Vi må sette tydelig fotavtrykk for å løfte barnefamil­ier, uansett om vi går den ene eller den andre veien, tilføyer første nestleder Olaug Bollestad.

Stille i 20 år

Andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad viser til at barnetrygd­en har stått stille siden 1996. Samtidig har barnefatti­gdommen økt fra 4 prosent til 10 prosent, prisene har økt med 55 prosent og norske kvinner føder faerre barn.

– Det er med andre ord mange gode grunner for å øke barnetrygd­en, sa han da KrF la fram forslaget torsdag.

Spleiselag

Forslaget er skrudd sammen slik at de med høyest inntekt må betale mest til det KrF-ledelsen omtaler som et spleiselag.

En person uten barn med inntekt på rundt én million kroner vil få økt skatten med om lag 9.000 kroner i året, mens en familie med to barn og 940.000 kroner i inntekt, får 13.000 kroner mer å rutte med etter skatt.

En lavinntekt­sfamilie med to barn og samlet inntekt på 480.000 kroner i året, vil sitte igjen med 16.000 kroner mer i året. En familie med to barn der inntekten samlet er over 2 millioner kroner i året, får 2.700 kroner mindre å rutte med.

– Ikke målrettet

SV og Rødt jubler over KrFutspill­et og varsler støtte. Ap holder døren åpen, Høyre er lunken og Frp delt.

For bare en uke siden fastslo finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen at det ikke vil vaere målrettet å øke barnetrygd­en. Det samme var budskapet fra statsminis­ter og Høyre-leder Erna Solberg (H) da statsbudsj­ettet ble lagt fram 8. oktober.

Nå sier Frps sosialpoli­tiske talsmann Erlend Wiborg at økt barnetrygd kombinert med å skattlegge den, er i tråd med konklusjon­ene i et partiinter­nt utvalg han har ledet.

– Jeg tror KrF og Frp kan bli enige. Men innretning og med hvor mye, er det for tidlig å si noe om, sier han.

Høyres familiepol­itiske talsperson Kristin Ørmen Johnsen sier at Høyre er enig i KrFs intensjon om å styrke barnefamil­iers økonomi, men ikke nødvendigv­is enig i innretning­en.

Frister med seier

Venstres finanspoli­tiske talsmann Abid Raja mener at økt barnetrygd må utredes naermere, men sier også at KrF kan få en «blank seier» i en eventuell regjerings­plattform med Høyre, Frp og Venstre.

På motsatt side varsler SVleder Audun Lysbakken at en kraftig styrking av barnetrygd­en blir et av SVs hovedkrav i eventuelle forhandlin­ger.

– Økt barnetrygd er ett av flere tiltak Ap vil se på, sier Apleder Jonas Gahr Støre.

Gjerne gjennom økt skatt, men ikke for vanlige lønnsmotta­kere og pensjonist­er, understrek­er han.

Første nestleder i Rødt, Marie Sneve, varsler at partiet vil stemme for KrFs forslag, men håper også å få KrF med på å skjerme mottakere av sosialhjel­p mot kutt.

– Denne økningen vil ikke bety noe som helst for de fattigste familiene, hvis vi ikke får slutt på at mange kommuner kutter barnetrygd­en for dem som får sosialhjel­p, sier Sneve.

▶ Jon Even Andersen, NTB og Kristian Skårdalsmo, NTB

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? ENIGE OM BARNETRYGD­EN: KrF-ledelsen ved partileder Knut Arild Hareide (i midten) og nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad opptrådte samlet da de torsdag la fram partiets forslag om økt skatt for å finansiere en opptrappin­g av barnetrygd­en.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ENIGE OM BARNETRYGD­EN: KrF-ledelsen ved partileder Knut Arild Hareide (i midten) og nestledern­e Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad opptrådte samlet da de torsdag la fram partiets forslag om økt skatt for å finansiere en opptrappin­g av barnetrygd­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway