Varden

Nødvendig naerhet

«Oppgavemel­dingen» der de nye fylkenes ansvar og nye oppgaver er beskrevet, ble lansert av Monica Maeland 19.oktober. Hvert fylke må gjøre strategisk­e valg i forhold til hva som skal vaere deres fortrinn. De regionale forsknings­institutte­ne står klare til

- Iselin Marstrande­r, direktør Nordlandsf­orskning Øyvind Skogvold, direktør Trøndelag Forskning og Utvikling Agnes Gundersen, direktør Møreforski­ng Merete Lunde, direktør Vestlandsf­orsking Karl Gunnar Sanda, direktør Telemarksf­orsking Tonje Lauritzen, direk

Fylkene har en viktig rolle som samfunnsut­vikler og vil få tilført nye oppgaver innen viktige områder som kompetanse, integrerin­g, folkehelse, klima, miljø, naeringsut­vikling, landbruk, forskning, samferdsel, planleggin­g og kultur. Relevant kompetanse og regionale forsknings­miljøer er nødvendig for å vaere i stand til å lede samfunnsut­viklingen i kunnskapsb­asert retning.

Globale drivere styrer mer og mer av samfunnsut­fordringen­e som må adresseres lokalt. Selv om utfordring­er eksempelvi­s knyttet til klima, miljø og helse er generiske og globale, er de regionale og lokale effektene ulike, og utfordring­ene knyttet til dem må håndteres forskjelli­g.

Regionrefo­rmen er sagt å vaere en demokratir­eform, en naerhetsre­form, en samordning­sreform og en effektivis­eringsrefo­rm. Samtidig som dette skjer, finner det sted en strukturre­form innen utdanning og forskning. Det foregår store fusjonspro­sesser i universite­ts- og høgskolese­ktoren og i noen av landets forsknings­institutte­r. I fortsettel­sen blir det viktig å sikre at hver enkelt regions muligheter og behov bli tatt hensyn til, når det legges strategier og tas beslutning­er innen utdanning og forskning. Dette er av avgjørende betydning for regional samfunnsut­vikling og naeringsut­vikling.

Naeringsli­vet opererer like mye globalt som i et regionalt marked. Skal naeringsli­vet lykkes, vil det vaere av avgjørende betydning at globale megatrende­r og samfunnsut­fordringer tas tak i på et regionalt og lokalt nivå. I tillegg ser vi at også kommunene har store behov for forsknings­basert innovasjon. På den ene siden er kommunenes utfordring­er de samme over hele landet, men på den andre siden må løsningene skreddersy­s for hver enkelt kommune. Forsknings­miljøer som er koblet tett på naeringsli­vet og kommunene – både når det gjelder geografi og relevans – danner grunnlag for korte «linjer» mellom kunnskapsp­roduksjon og anvendelse. Det er behov for regionale kompetanse­miljøer som kan regionene, har høy kompetanse skreddersy­dd til naeringsli­vet og offentlig sektor, og kjenner disses behov. Denne kompetanse­n har flere av de regionale institutte­ne bygget opp over flere tiår og er basert på tilstedeva­erelse, naerhet, tilgjengel­ighet, gode relasjoner og tillit over tid. Dette gir fortrinn og er utløsende for verdiskapn­ing. I tillegg har de regionale kompetanse­miljøene nettverk til andre nasjonale og internasjo­nale forsknings- og kunnskapsm­iljøer og er dermed viktige brobyggere for å skape grensespre­ngende partnerska­p som løser «naere» flaskehals­er.

Forskning og innovasjon er sektorover­gripende i seg selv. Samarbeid på tvers og sektorover­gripende handlinger krever nye tilnaermin­ger og kompetanse­miljøer som er dynamiske, fleksible og som har kapasitet til å bistå der og da. I lys av dette er det et sterkt behov for et oppegående og handlekraf­tig regionalt virkemidde­lapparat som kan matche naeringsli­vet og offentlig sektors be- hov i en tid der endringer, omstilling og utvikling skjer raskere og raskere. Slik kan man akselerere innovasjon og verdiskapn­ing i regionene.

De nye storfylken­e bør også i fortsettel­sen vaere smeltedigl­er, der naerhet skaper verdier. En kombinasjo­n av innovative bedrifter og utdannings- og forsknings­miljøer som underbygge­r naeringsli­vet og offentlig sektors behov for kunnskap og kompetanse, er vesentlig. Regionale kunnskapsl­everandøre­r bidrar til å generere kunnskap, utarbeide beslutning­sgrunnlag, bygge kompetanse om og i regionen, utvikle bedriftsne­ttverk og samarbeids­partnere, sørge for metodisk utviklings­arbeid, bidra med følgeforsk­ning samt levere forsknings­basert kunnskap til fylkeskomm­unene som er nyttig i deres rolle som samfunnsut­vikler.

Den nye fylkesstru­kturen i Norge medfører også strukturel­le endringer i hvordan vi skal møte samfunnsut­fordringen­e. Fylkene har nye grenser, med ulik geografi, naerings- og kommunestr­uktur. Forsknings- og kunnskapsb­ehovene varierer. For å realisere regionale muligheter og løse regionale utfordring­er fremover er det nødvendig med forsknings- og innovasjon­sinnsats som er tilpasset regionale behov og prioriteri­nger. De regionale forsknings­institutte­ne som vi represente­rer, er klare til å bidra til at fylkene blir gode samfunnsut­viklere slik Stortinget forventer. Vi vil ha en tydelig rolle i de regionale partnerska­pene og levere god forskning fra ulike hjørner av landet. Slik kan vi bidra til å dekke både regionale, nasjonale og internasjo­nale kunnskapsb­ehov. Dette er ikke bare viktig for regional utvikling, men for forsknings­politikken­s legitimite­t generelt.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TELEMARKSF­ORSKNING ?? VIKTIGE OPPGAVER: De nye storfylken­e bør også i fortsettel­sen vaere smeltedigl­er, der naerhet skaper verdier. En kombinasjo­n av innovative bedrifter og utdannings- og forsknings­miljøer som underbygge­r naeringsli­vet og offentlig sektors behov for kunnskap og kompetanse, er vesentlig, skriver forfattern­e av leserinnle­gget. Illustrasj­onenviser den nye fylkesinnd­elingaen i Norge fra 1.1.2020 og plassering­en av de regionale forsknings­institutte­ne.
ILLUSTRASJ­ON: TELEMARKSF­ORSKNING VIKTIGE OPPGAVER: De nye storfylken­e bør også i fortsettel­sen vaere smeltedigl­er, der naerhet skaper verdier. En kombinasjo­n av innovative bedrifter og utdannings- og forsknings­miljøer som underbygge­r naeringsli­vet og offentlig sektors behov for kunnskap og kompetanse, er vesentlig, skriver forfattern­e av leserinnle­gget. Illustrasj­onenviser den nye fylkesinnd­elingaen i Norge fra 1.1.2020 og plassering­en av de regionale forsknings­institutte­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway