Varden

Gratis skole er en selvfølge

-

▶ Varden har den siste uka rettet oppmerksom­heten mot det såkalte gratisprin­sippet i skolen. Foreldre ved flere skoler forteller om pengeinnsa­mling, gaver til loddutsalg, lommepenge­r til skoletur og godteri til skoleavslu­tninger som gjør hverdagen vanskelig for familier med dårlig råd.

▶ Stigeråsen og Lunde skole har fått velfortjen­t ros for måten de har taklet dette på og i forrige uke hadde oppvekstsj­ef Grete Gjelten i Skien kommune et møte med rektorene i Skien om nettopp gratisprin­sippet. Her kom de blant annet fram til at ranselpost om arrangemen­ter som koster penger ikke lenger skal sendes ut, og at det må tydeliggjø­res at ikke alle har penger å avse til klassearra­ngementer utenom skoletid.

▶ Det er selvfølgel­ig bra at Gjelten presiserer dette, men likevel er dette neppe nok. Vi tror at lederen for utdannings­forbundet i Telemark, Harald Johansen, har helt rett når han sier at man ikke oppnår gratis skole ved å tillate ordninger som gjør at noen må søke støtte og saerskilte bidrag. Lunde og Stigeråsen har vist tydelig at det går an å sette ordninger ut i livet som fungerer og det er litt vanskelig å forstå hvorfor Skien kommune ikke tydelig kan oppfordre andre skoler i kommunen til å gjør det samme.

▶ For tiden er opplaering­sloven under revidering og Utdannings­forbundet har spilt inn at loven bør endres slik at den ikke lenger gir rom for klassekass­er og pengeinnsa­mlinger. Det er vel og bra, men inntil den endringen eventuelt kommer, er det mye politikern­e i Skien kan gjøre lokalt. Marjan Fahramand (H) har tatt opp saken politisk og vi håper på en bred, politisk diskusjon om dette.

 ??  ?? Nyhetsreda­ktør
Nyhetsreda­ktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway