Varden

Norge vurderer reaksjon mot Iran etter pågripelse

Den typen etterretni­ngsaktivit­et som er avdekket i Danmark, er uakseptabe­l, og Norge jobber med en respons overfor Iran, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

-

En norsk statsborge­r er pågrepet i Sverige, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot eksilirane­re i Danmark. Mannen nekter straffskyl­d, opplyste den danske etterretni­ngstjenest­en PET tirsdag.

– Vi ser veldig alvorlig på den situasjone­n som har oppstått i Danmark, og ikke minst at en norskirane­r er innblandet, sa Solberg på en pressekonf­eranse på Stortinget onsdag.

Hun viste til at hun på grunn av den pågående politiette­rforskning­en også i Norge ikke kan gå inn i detaljene i saken.

– Utenriksde­partemente­t jobber nå med hvilken respons vi skal ha, også med bakgrunn i bedre informasjo­n fra våre polititjen­ester om forholdene rundt dette, sier statsminis­teren.

– Helt uakseptabe­lt

Solberg møtte pressen sammen med de andre nordiske statsminis­terne som denne uken er i Oslo i forbindels­e med Nordisk råd.

– Denne typen etterretni­ngsaktivit­et og forsøk på attentat som her er planlagt på et annet lands jord, er helt uakseptabe­lt. Jeg mener vi må si tydelig og klart fra om det, sier Solberg.

Den norske statsborge­ren ble pågrepet av det svenske sikkerhets­politiet Säpo i Göteborg 21. oktober og har iransk bakgrunn. Han er varetektsf­engslet i Danmark fram til 8. november.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) opplyser at de har bistått PET i arbeidet med å avdekke attentatpl­anene i Danmark.

Iran avviser anklagen om attentatpl­aner i Danmark og hevder PET sprer desinforma­sjon.

Reagerer kraftig

Danmarks statsminis­ter vil drøfte et felles europeisk svar overfor Iran i saken.

– Det er behov for å vise Iran at vi godt vet hva som har skjedd, og at vi ikke finner oss i det, sa Lars Løkke Rasmussen i Oslo.

– Jeg har kjennskap til at iranerne også i andre land har hatt lignende aktivitete­r. Vi bruker de kommende dagene på å henvende oss til våre europeiske allierte for å kunne gi et samlet motsvar.

Han understrek­et at Danmark valgte å gå offentlig ut med saken fordi den blir vurdert som svaert alvorlig. Regjerings­sjefen viste også til at Danmark har kalt hjem sin Iran-ambassadør for konsultasj­oner, og at den iranske ambassadør­en i Danmark har vaert kalt inn for samtaler i dansk UD.

– Vi utelukker ikke nye skritt, sa Løkke Rasmussen.

Også Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven fikk spørsmål om saken, men han viste til at svenske myndighete­r trenger mer tid til å fordøye opplysning­ene før han kan uttale seg.

Iran-avtalen

Solberg advarer imidlertid mot å blant atomavtale­n mellom Iran og verdens stormakter inn i saken.

– Iran-avtalen skal oppretthol­des på Iran-avtalens premisser. Vi må ikke bli slik at andre politiske forhold skal trekkes inn i spørsmålet om Iran-avtalen, fordi da gjør vi den feilen som også andre land gjør, sier Solberg.

Også Løkke Rasmussen ønsker at Iran-avtalen skal oppretthol­des.

– Den er godt nok utfordret ved at amerikaner­ne har forlatt den. Men Europa holder vakt over avtalen, sier han.

– Det ønsker jeg også at vi gjør. Men så er det avgjørende at iranerne også forstår at avtalen ikke kan vaere et skalkeskju­l for den slags aktivitete­r, som vi har vaert vitne til.

▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? NORDISK RÅD HOLDES I OSLO: De nordiske statsminis­terne (f.v.) Stefan Löfven fra Sverige, Katrín Jakobsdott­ir fra Island, Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, Juha Sipilä fra Finland og Erna Solberg møtte pressen på Stortinget onsdag.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX NORDISK RÅD HOLDES I OSLO: De nordiske statsminis­terne (f.v.) Stefan Löfven fra Sverige, Katrín Jakobsdott­ir fra Island, Lars Løkke Rasmussen fra Danmark, Juha Sipilä fra Finland og Erna Solberg møtte pressen på Stortinget onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway