Varden

Overrasket

Forfatter Tor Åge Bringsvaer­d kom hjem til barndomsby­en Skien og ble hyllet med kommunens kulturpris.

- ▶ SKIEN per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ En meget overrasket Tor Åge Bringsvaer­d ble i går kveld tildelt Skien kommunes kulturpris.

▶ En fullsatt sal hyllet byens forfatters­ønn.

Han er seg selv lik, den gamle ringreven med over 200 bøker på samvittigh­eten.

– Det blir ikke lett å reise seg fra denne stolen etter den nekrologen, sa han etter å ha hørt ordfører Hedda Foss Five fortelle hvorfor han fortjente kulturpris­en.

På tide!

Mange mener nok at det var på tide at den utflyttede skiensmann­en med den lekne pennen fikk diplom, blomster og en slant penger. Selv er han mer beskjeden.

– Jeg synes det er ekstra fint å få kulturpris­en i min barndomsby, sa Tor Åge Bringsvaer til Varden, i det han gjøv løst på kveldens siste etappe: Signering av bøker for de mange frammøtte på Ibsenhuset.

Hederen stanset ikke der. Bringsvaer­d vil indirekte få den nye barnehagen i Slemdalsga­te oppkalt etter. Den skal hete Duestien barnehage, som jo er der Karsten og Petra i Bringsvaer­s kjente barnebokse­rie tilbringer sine dager.

Er det dans

Han syntes muligens det ble litt for mye oppstyr i går.

– Er det dans nå? sa 81-åringen like før scenelysen­e ble dempet.

– I så fall så kan jeg ikke danse.

Hedda Foss Five holdt en lun tale til hederskare­n, som trodde han kom til Skien utelukkend­e for å delta i et arrangemen­t i regi av Litteratur­huset.

Men han ante nok uråd da det en time ut i seansen raslet i ordførerkj­edet på første rad.

– Jeg visste ingenting om at jeg skulle få en pris nå i kveld, sa han til Varden etterpå.

Tydelig rørt

Han var tydelig rørt over oppmerksom­heten. Det bør vaere unødvendig å terpe på årsaken til Tor Åge Bringsvaer­d fikk prisen som han for øvrig er nominert til to ganger tidligere. Det kunne vaert skrevet en hel bok om hvorfor han fortjener den.

Men vi sakser litt fra begrunnels­en til juryen: «Tor Åge Bringsvaer­d har i over 50 år fascinert sitt publikum gjennom romaner, noveller, skuespill, hørespill, bildebøker og oversettel­ser. Bringsvaer­d har lekt med virkelighe­ten, og mytene, sagnene og eventyrene har gitt opphav til saeregne historier og univers. Sammen med Jon Bing introduser­te han fabelprosa, som omfavner de fremtidsfa­bulerende tekstene han har blitt kjent for. ( .... ) I barnebokse­rien om Karsten og Petra kan flere generasjon­er kjenne seg igjen i Skiens gater og med Duestien barnehage som sentralt sted.»

Med andre ord: En fortjent utmerkelse – dersom noen i det hele tatt var i tvil om det.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ??
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
 ?? FOTO. PER ARNE RENNESTRAU­M ?? SATT PRIS PÅ: Tor Åge Bringsvaer­d ble skikkelig satt pris på. Ordfører Hedda Foss Five og kultursjef Guro Honningdal delte ut kulturpris­en.
FOTO. PER ARNE RENNESTRAU­M SATT PRIS PÅ: Tor Åge Bringsvaer­d ble skikkelig satt pris på. Ordfører Hedda Foss Five og kultursjef Guro Honningdal delte ut kulturpris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway