Varden

Husk vinterdekk, men gjør det riktig

-

Sommerdekk har ikke egenskaper som er tilpasset snø, is og kulde. Så nå er tiden inne for dekkskift. Her er tipsene for en vellykket omlegging.

Forskrifte­n om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekke­lig veigrep sammenlign­et med føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller lignende».

For Sør- og Midt-Norge skal ikke piggdekk eller kjettinger brukes i perioden fra og med første mandag etter 2. påskedag til og med 31. oktober.

For Nordland, Troms og Finnmark er samme periode fra og med 1. mai til og med 15. oktober.

Men hvis føret tilsier at du må bruke piggdekk eller vinterdekk, kan og skal du gjøre det også utenfor denne tidsperiod­en.

Mønsterdyb­de

– Kravet til vinterdekk er 3 millimeter mønsterdyb­de. NAF anbefaler 4 millimeter. Mønsteret i dekkene er viktig for best mulig veigrep, sier Nils Sødal, senior kommunikas­jonsrådgiv­er i NAF.

– Gode piggfrie vinterdekk er like bra som gode piggdekk, med ett unntak: Islagt underlag. På islagte veier er piggdekken­e de klart beste. Så det er ikke noe fasitsvar på hva hver enkelt bør velge.

Sødal sier man bør vurdere dette mot hvilket underlag man i hovedsak skal kjøre på.

– Det er også viktig å kjøpe dekk som gjør det bra i dekktester. Dekkene er din eneste kontakt med bakken, så da må de vaere av god kvalitet. Det er en billig livsforsik­ring å bruke noen ekstra kroner på dekk.

– Gummien i dekkene blir hardere med årene, og lagringen av dem har også mye å si for hvordan de holder seg. Nå er det slik at man skal kjøre veldig lite for å risikere at dekkene blir for gamle. De fleste av oss kjører rundt 15.000 kilometer i året, og da blir dekkene utslitt lenge før de blir for gamle.

Man kan se når dekket er produsert. Dette kalles DOTmerking og står på siden av dekket. Her er det en firesifret kode som sier hvilken måned og år dekket er fra. Står det 1017, betyr det at dekket produsert i oktober 2017.

– Er du usikker på om dekkene er for gamle, anbefaler vi at du får fagfolk til å vurdere det. Så lenge dekkene lagres mørkt, tørt og svalt med god lufting, holder de seg svaert godt.

Etterstram­ming av bolter

– Vår anbefaling er å etterstram­me hjulbolten­e når du har kjørt noen mil. Selv om de er skrudd til med riktig moment med en muttertrek­ker, kan det endre seg litt etter noen mils kjøring. Derfor er det viktig å gå over med en momentnøkk­el og stramme til med riktig moment. Riktig moment finner du i bilens instruksjo­nsbok.

Hvis man ikke har en mo- mentnøkkel, kan bilens eget verktøy eller et hjulkryss brukes.

– Men da må man bare stramme til det sitter og ikke stramme så mye at det knirker.

Dekktrykk

– Dekktrykke­t er viktig med hensyn til kjøresikke­rhet, komfort, drivstoffo­rbruk og dekkslitas­je. Ved mye last i bilen bør trykket økes noe, se i bilens instruksjo­nsbok. Kontroller derfor dekktrykke­t av og til, cirka hver annen måned.

For lite luft gir raskere slitasje, i tillegg påvirker det sidestabil­iteten og bremseleng­den. For høyt lufttrykk gjør at midten av dekket slites, og det gir stivere kjøring og dårligere veikontakt.

– Så riktig lufttrykk i dekkene handler om trafikksik­kerhet, sier Sødal.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? ETTERSTRAM­MING: Uansett om dekkene er byttet hjemme eller på verksted, er det anbefalt å etterstram­me boltene etter noen mils kjøring.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ETTERSTRAM­MING: Uansett om dekkene er byttet hjemme eller på verksted, er det anbefalt å etterstram­me boltene etter noen mils kjøring.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway