Varden

– Brokelands­heia trenger E18

- Frank.johannesse­n@agderposte­n.no

Etter 30 år risikerer Lyngrillen på Brokelands­heia og måtte stenge dørene dersom E18 legges utenom Gjerstads handelssen­trum.

Til tross for stor motstand, er den østlige E18-korridoren, langt utenom Brokelands­heia, fortsatt med i planen for ny E18. Lokalsamfu­nnet fortviler. – Det er en så stor optimisme her nå, og så mange som etablerer seg, at jeg ikke skjønner at det er et tema. Det er nitrist om det skulle bli en realitet, sier Nina Skofteby. Butikken hennes, Frk. Melie, er på flyttefot til lokaler naermere Lyngrillen, i stedet for borti gata der hun holder hus i dag. Noe av målet er nettopp å komme naermere bilturiste­ne som gjerne svinger av E18 for en pause, og bidrar med mye av kundegrunn­laget for bedriftene i området.

Etablert for E18

Ingen legemliggj­ør den tanken bedre enn Lyngrillen. De var først på Brokelands­heia og kommende vår feirer de 30 år med vekst.

– E18 i naerheten er vaere eller ikke vaere. Vi er bygd for E18 og ja, vi har mye lokale kunder, men 15 årsverk fordelt på 30 personer er avhengig av den veien. Flyttes den, så hadde det vaert bedre for oss om det ikke kom ny E18, sier eier, Sveinung Haugstøyl.

På kafébordet bak ham nikkes det blant stamgjeste­ne, som selv om de bor noen kilometer unna, er helt enige konklusjon­en: Ingen E18, ingen Brokelands­hei. Burger King er i gang med byggearbei­dene på heia, Vinmonopol fikk de for noen år siden, og det er heller ikke lenge siden Bull Kids fra Grimstad etablerte avdeling på Brokelands­heia. – Det må vaere bedre at noe som er bygd opp skal få bli, enn at alt raseres på grunn av et trasévalg. De fleste jobber jo for at de mindre plassene skal få leve, det er akkurat hva vi gjør her, sier medeier Charlotte Bull Andersen.

Ann-Kristin Hødnebø er innom blomsterbu­tikken vagg i vegg, og helt enig.

– Vi må unngå en flytting av E18, det meste vil jo forsvinne herfra da, sier Hødnebø.

Det store bildet

Brokelands­heia har vokst i rykk og napp, siden de første etablerte seg her i 1989. Lyngrillen var først, så kom den første bensinstas­jonen høsten samme år, og den første Spar-butikken.

Men det er flere enn de fastboende og folk som suser forbi som handler der. Også hytteturis­tene stikker gjerne innom for å handle, og der er meningene litt mer delt.

– Sånn for «the greater good» så er det bedre med en effektiv trasé enn å spare samfunnet her, sier Mikal Johansen. Men reisefølge­t hans er litt mer beskyttend­e.

– Det ville vaere synd for alle som har etablert seg her om veien ble flyttet, sier Tonje Bjørnetrø. For henne som hytteeier spiller det mindre rolle om veien flyttes, med mindre den går rett gjennom hytta da.

– Det er jo lett å skjønne reaksjonen­e, sier Bjørnetrø.

– Du leser om så mange mindre steder som ikke klarer seg, nå vokser det her. Det hadde vaert ønskelig om denne plassen hadde fått vaere i fred for slike voldsomme endringer, som vil bety slutten for oss også, sier Nina Skofteby.

▶ Frank Johannesse­n

 ??  ?? OPPGITT: 15 årsverk fordelt på 30 personer er avhengig av e18, sier Sveinung Haugstøyl, eier av Lyngrillen
OPPGITT: 15 årsverk fordelt på 30 personer er avhengig av e18, sier Sveinung Haugstøyl, eier av Lyngrillen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway