Varden

Tilbudet til de døende settes i spill

Skien var først med å opprette en egen avdeling for pasienter med uhelbredel­ig og dødelig sykdom. Nå kan den bli lagt ned.

- ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

▶ I 2013 opprettet Skien kommune en egen enhet for å ta vare på pasienter som var døende. Flere kommuner fulgte etter. Nå reagerer de ansatte på at rådmannen vil legge ned tilbudet.

– Det betyr alt.

Det er svaret Arnhild Siljan gir på spørsmålet om hva det betyr for henne å vaere på lindrende enhet på Skien Helsehus.

En i hennes naere familie ligger på avdelingen med en uhelbredel­ig sykdom.

– Jeg vet ikke hvor lenge det er igjen, og da er det så viktig å føle seg ivaretatt, både for meg som pårørende, men også for den som blir lagt inn her, sier hun.

Flinke folk

Vi sitter på et møterom på avdelingen, og i sofaen sitter både Arnhild og Anne Gro Marker.

Begge to er pårørende, og begge to er svaert takknemlig­e for hjelpen de får her.

– Her er det flinke folk samlet på en plass, som vet veldig godt hva de gjør. Jeg kan ikke skjønne hvorfor de skal fjerne eller endre på noe som fungerer så bra, sier Anne Gro.

Hun forteller at hennes mann er uhelbredel­ig syk, og at han egentlig ikke ville på lindrende første gang.

– Han trodde det bare var en plass man kom for å dø, forteller hun.

Hun og hennes mann har akkurat kommet tilbake igjen, etter å ha vaert hjemme i 14 dager etter et opphold på avdelingen tidligere.

– Nå gledet han seg, og det gjorde jeg også. For dette er en plass hvor de vet hva de gjør. For oss betyr det utrolig mye å vaere her når vi er i den situasjone­n som vi er. Det gir både trygghet og ro, sier hun.

Arnhild er helt enig, og hun mener det gir rom for å vise kjaerlighe­t i den siste tiden.

– Vi vil jo selvfølgel­ig vaere lengst mulig hjemme med familien. Men da blir man opptatt med alt det praktiske som medisineri­ng og lignende. Her så tar sykepleier­ne og avdelingen seg av alt dette, og vi får brukt den siste tiden til å vise kjaerlighe­t, sier hun.

Opprettet i 2003

Lindrende enhet ble opprettet på Gulset sykehjem i 2003. Da var det fire plasser, med fokus på smertelind­ring og legge til rette for at pasienter fikk en god oppfølging sine siste dager.

Det tette samarbeide­t mellom sykehus og kommunen økte kompetanse­n hos avdelingen, og den såkalte «Telemarksm­odellen» ble tatt i bruk av flere kommuner i landet.

I et leserbrev i Varden i dag reagerer fagkoordin­ator og kreftsykep­leier Ulla Gry Johannesse­n på rådmannens forslag om å legge ned Lindrende avdeling, som i dag har sju plasser ved Skien Helsehus.

Behov for korttidspl­asser

I rådmannens budsjettfo­rslag er det foreslått å omgjøre Lindrende enhet til korttidspl­asser.

Rådmann Ole Magnus Stensrud sier Skien har store utfordring­er knyttet til å ha et tilbud til utskriving­sklare pasienter fra sykehusene.

I budsjettfo­rslaget vises det til at kommunen kan spare mellom to og tre millioner kroner på å omgjøre plassene ved Lindrende avdeling til korttidspl­asser. Da kan kommunen også øke antall plasser fra 7 til 9.

– Lindrende enhet er et veldig godt tilbud. Samtidig må vi legge fram et budsjettfo­rslag som tar høyde for hele oppdraget kommunen har innen helse og omsorg. Behovet for korttidspl­asser er prioritert høyt.

Stensrud sier det nå er opp til politikern­e å foreta prioriteri­nger knyttet til budsjettet for neste år, og at dette først kommer opp i utvalget for helse og velferd.

– Det er også viktig å poengtere at kommunens ansvar for å ta vare på den pleie og omsorg pasientene har krav på ikke blir nedpriorit­ert selv om tilbudet ved Lindrende enhet blir lagt ned, sier rådmannen.

– Taper kompetanse

Fagkoordin­ator ved Lindrende enhet, Ulla Gry Johannesse­n, kan ikke forstå at kommunen vil spare penger på å legge ned avdelingen.

– Kommunen er ikke pålagt å ha en slik avdeling, men må følge opp denne pasientgru­ppen. Vi har bygd opp en unik kompetanse i løpet av femten år, som vil vaere vanskelig å overføre når slik behandling skal gjennomfør­es ved de andre enhetene i kommunen. Det vil trolig kreve flere ansatte også der. Behovet for opplaering ved de andre avdelingen­e vil i alle fall bli stort og omfattende, sier Johannesse­n.

Hun mener det er oppsiktsve­kkende at Skien som var en foregangsk­ommune innen palliasjon, nå vurderer å kutte tilbudet.

Palliasjon

Lindrende enhet tar mot pasienter som har en uhelbredel­ig sykdom og mange med kort forventet levetid. De fleste av pasientene har kreft.

Dette er pasienter som ikke får behandling for å bli frisk, men enheten har fokus på palliasjon.

Det er en aktiv behandling for å lindre fysiske smerter og plagsomme symptomer, i tillegg til å lindre de psykiske smertene mange pasienter og pårørende står oppe i knyttet til livets sluttfase.

– Pasienter og pårørende blir best tatt vare på ved en enhet der ansatte hovedsakel­ig har fokus på slik behandling. Vi får også veldig mange tilbakemel­dinger fra pasienter og pårørende, som sier det blir veldig godt tatt vare på i en slik avdeling.

Johannesse­n mener forslaget om å legge ned Lindrende enhet er lite gjennomten­kt, og at de sykeste i kommunen blir rammet.

– Vi er også en avdeling der alle som jobber der har et ønske om å jobbe med palliasjon, og bidra til at hver pasient får best mulig dager mot slutten av livet.

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ??
FOTO: JONAS FOSSING
 ??  ?? PÅRØRENDE: Arnhild Siljan og Anne Gro Marker har begge personer i naer familie som er lagt inn på lindrende enhet ved
PÅRØRENDE: Arnhild Siljan og Anne Gro Marker har begge personer i naer familie som er lagt inn på lindrende enhet ved
 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? Skien Helsehus. De syntes det er trist at rådmannen foreslår å legge ned avdelingen.
FOTO: JONAS FOSSING Skien Helsehus. De syntes det er trist at rådmannen foreslår å legge ned avdelingen.
 ?? FOTO: JONAS FOSSING ?? ENIGE: Anne Gro Marker, Unni Sivertsen, sykepleier og ansatt ved avdelingen i 15 år, Ulla Gry Johannesen, fagkoordin­ator og Arnhild Siljan er alle enige om at dette er en avdeling det er behov for.
FOTO: JONAS FOSSING ENIGE: Anne Gro Marker, Unni Sivertsen, sykepleier og ansatt ved avdelingen i 15 år, Ulla Gry Johannesen, fagkoordin­ator og Arnhild Siljan er alle enige om at dette er en avdeling det er behov for.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway