Varden

Varmt i KrF

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

▶ I dag får vi svaret på hvor KrF vil gå. Om partiet vil søke å gå inn i Solbergreg­jeringen eller å kaste den for å regjere sammen med Ap og KrF. Svaert mye tyder på at det siste ikke skjer. I så fall har partileder Knut Arild Hareide feilberegn­et grovt, og han har ikke annet valg enn å gå av som partileder. Selv om Hareide kan ha satt seg selv og partiet i en lei situasjon, har vi tidligere gitt partileder­en honnør for å ta et valg. Dette mener vi fortsatt.

▶ Det har blitt stadig tydeligere at KrF har problemer. Å ta et valg har derfor vaert nødvendig. Problemet er imidlertid at dette har gitt KrF enda flere problemer. «For meg er dette et verdivalg. Tilliten mellom folk. At vi som politikere har et ekstra ansvar for ikke å bidra til å sette grupper opp mot hverandre. Hvordan vi snakker om hverandre. Det handler om vi skal ha et raust ’vi’, eller et fryktende ’vi’,» skrev Hareide i en kronikk i VG. Han har vaert opptatt av verdier og «et varmere samfunn». Men: Hareides framstilli­ng av Frp har ikke vaert saerlig raus. Fylker, folk, fraksjoner og meninger settes opp mot hverandre. Det er nok en del i KrF som frykter hva som skal skje på fredagens landsmøte. Tilliten innad i partiet har nok vaert høyere før.

▶ KrF-ere (og andre) ser muligheter for gjennomsla­g og samarbeid både til høyre og venstre. Det er høyst subjektivt, uten fasit, og det man står igjen med, er et parti som ligner alle andre partier, med en helt ordinaer maktkamp. Slik er politikken, og her skiller ikke KrF seg nevneverdi­g fra andre. Dette er et problem når retningsva­lget handler om nettopp å skille seg fra andre. Den eneste varmen vi har sett den siste måneden, er at det går hett for seg i partiet KrF.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway