Varden

Positiv til nye DNAmulighe­ter for politiet

Bioteknolo­girådet mener politiet bør vurdere ny DNAteknolo­gi som gjør det mulig å søke etter slektninge­r og gi informasjo­n om mistenktes utseende.

-

DNA-tester for identifika­sjon brukes i dag for å kartlegge hvem som har vaert på et åsted og gir treff når man har funnet rett individ. Men DNA-registeret kan teknisk brukes til mye mer.

Teknologie­n gjør det blant annet mulig å se om en naer slektning er registrert i politiets DNA-register. Slik kan mange personer indirekte vaere søkbare.

– Bioteknolo­girådet vil at politiet og norske myndighete­r skal sette seg grundig inn i de nye, store muligheten­e DNAanalyse­r kan ha for politiets arbeid, sier leder Kristin Halvorsen i Bioteknolo­girådet.

Et flertall av Bioteknolo­girådets medlemmer mener at søk etter slektninge­r i DNA-registeret bør bli tillatt i alvorlige tilfeller.

Private slektsbase­r

I USA og flere andre land har det blitt vanlig å sende inn en biologisk prøve for å finne ut hvor en stammer fra. Til nå har så mange sendt inn prøver at forskerne mener at hele 60 prosent av dem med europeiske forfedre kan identifise­res.

Et flertall av Bioteknolo­girådets medlemmer mener at politiet bør kunne sjekke en DNA-profil mot slike private slektsdata­baser i alvorlige kriminalsa­ker. Forutsetni­ngen er at databasen eksplisitt åpner for slik utlevering i kontrakten med sine kunder.

Informasjo­n om utseende

DNA-analyser av biologiske spor kan gi informasjo­n om utseende til personen som la igjen prøven. I dag er det mulig å fastslå pigmenter, øye- og hårfarge. Samtidig forskes det nå på å utvikle gentester for alder, høyde, hårtype, fregner, anlegg for grått hår og tidlig skallethet.

– Norsk politi har mye å hente på å ta de nye metodene i bruk, sier Halvorsen.

Bioteknolo­girådet er delt i synet på om politiet skal stå fritt til å gjøre DNA-analyser av biologiske spor for å få informasjo­n om mistenktes utseende. Noen medlemmer mener slike analyser vil bidra til raskere pågripelse­r og økt rettssikke­rhet. Andre trekker fram at analysene reiser komplisert­e personvern­spørsmål.

Samtidig mener Bioteknolo­girådet at politiet ikke skal kunne be om utlevering av materiale fra noen av helsevesen­ets registre eller biobanker, fordi uteleverin­g kan svekke tillit til forskning og grunnlegge­nde helsetjene­ster.

(NTB)

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? VIL BRUKE NY TEKNOLOGI: Leder Kristin Halvorsen i Bioteknolo­girådet mener norsk politi har mye å hente på å ta ny DNA-teknologi i bruk.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX VIL BRUKE NY TEKNOLOGI: Leder Kristin Halvorsen i Bioteknolo­girådet mener norsk politi har mye å hente på å ta ny DNA-teknologi i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway