Varden

KrF - ingen søndagssko­le

- Jan Terje Olsen Høyre

Knut Arild Hareide har satt i gang et maktspill om partiet han leder som vi ikke har sett maken til på lang tid. Haakon Lie uttalte i sin tid at «Arbeiderpa­rtiet var fanden ingen søndagssko­le». Det samme gjelder for tiden også Hareides KrF.

KrF er det eneste parti i Norge som har religion som politisk grunnlag. Det gjør det vanskelig å utøve politikk. Hva skal gå foran? Å markere livssynet som politikk, og ofte stå alene? Eller er det behovet for makt for å kunne oppnå politiske resultater?

KrF har nok for lengst kommet til den erkjennels­e at partiet kriger om velgere som ikke alltid lar livssynet bestemme fargen på stemmesedd­elen. Dette hadde sitt høydepunkt under Valgerd Svarstad Hauglands tid som leder, en periode hvor partiet var naermere å vaere et folkeparti enn det noen gang har vaert før eller siden.

Det er fritt for ethvert parti å plassere seg politisk. Og ethvert parti må ta konsekvens­ene av sine valg. Derfor har jeg observert at jo lenger tid man har tilbragt i politikken, jo vanskelige­re blir det for erfarne politikere å ta slike valg. Jo lengre erfaring man har, jo større evne har man også til å se fallhøyden hvis det tas gale beslutning­er.

Det er jo ikke uten grunn at Knut Arild Hareide har sittet lenge i sitt lønnkammer og fundert før han steg ned og kunngjorde hva han hadde bestemt seg for. Andre politikere i samme parti har sikkert også tvilt seg fram til et standpunkt. Et standpunkt tatt i skjaerings­feltet mellom hva som er ens eget ideologisk­e ståsted, hvor man tror velgerne er og hensynet til hva som er best for partiet. Dette er beslutning­er som i alle partier krever ydmykhet. Ikke skråsikker­het.

Da jeg kom inn i politikken ble jeg veiledet av kloke politikere med erfaring. Blant annet fikk jeg med meg at man skulle vaere meget forsiktig med å karakteris­ere andre menneskers meninger og intensjone­r. Knut Arild Hareide og hans tilhengere har med sin måte å karakteris­ere andre mennesker politiske grunnsyn gjort det stikk motsatte av den veiledning­en jeg fikk.

Framstilli­ngen av venstresid­a i norsk politikk som den eneste garantist for et samfunn som også favner de svake er feilaktig og sårende. Hukommelse­n kan hos noen svikte, eller erfaringst­iden kan hos noen vaere kort. Da skal man vaere forsiktig i en politiske retorikken.

Leder i Telemark KrF, Erik Naes viser dette til fulle. I NRKs Debatten torsdag i forrige uke begikk han følgende uttalelse: «I vår kommune har vi boliger for sterkt funksjonsh­emmede, det er dyre tjenester. Men det er det offentlige­s ansvar å ta, sammen med ideelle organisasj­oner, enkeltmenn­esker og familier. Det er sånn vi bygger et godt samfunn. Og for å få til det må vi vende oss til Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, som er våre gode venner i disse sakene».

Her forsøker altså Naes å framstille som om partiene Venstre, Høyre og Fremskritt­spartiet ikke vil ta ansvar for et godt boligtilbu­d til sterkt funksjonsh­emmede i vår kommune. Dette er påstander som overhodet ikke er sanne. Tvert om har regjeringe­ns opplegg for kommuneøko­nomi de siste fem årene satt norske kommuner i stand til å ta dette ansvaret.

I historisk sammenheng kan vi minne Naes om at KrFs Egil Aarvik, en av etterkrigs­tidens mest markante sosialpoli­tikere, innførte Folketrygd­en i regjering sammen med Høyre. Naes’ tendensiøs­e påstand høres ut som et ekko. Av Knut Arild Hareide.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? MAKTSPILL: Knut Arild Hareide har satt i gang et maktspill vi ikke har sett maken til på lang tid, skriver artikkelfo­rfatteren. Han kjemper blant annet mot partiets nestledere, her represente­rt ved Kjell Ingolf Ropstad.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX MAKTSPILL: Knut Arild Hareide har satt i gang et maktspill vi ikke har sett maken til på lang tid, skriver artikkelfo­rfatteren. Han kjemper blant annet mot partiets nestledere, her represente­rt ved Kjell Ingolf Ropstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway