Varden

Samarbeid i sentrum

- Per Morten Norborg leder i Skien KrF Bjørn Erik Høgseth styremedle­m i Skien KrF

KrF har erfaringer med oppturer og nedturer som regjerings­parti. Korvald-regjeringa 197273 loste Norge igjennom en vanskelig EU-strid.

Dette var en populaer mindretall­sregjering som bare fikk ett års levetid. Til tross for stor uenighet i partiet, så greide partiet å samle seg igjen på ganske kort tid etter EU-saken.

Neste store periode for partiet kom i 1997 med Regjeringe­n Bondevik 1. En mindretall­sregjering med de tre sentrumspa­rtiene KrF, Senterpart­iet og Venstre. Denne regjeringe­n ble felt av de store partiene i Stortinget Høyre og Arbeiderpa­rtiet. Etter tre år gikk den av på en miljøsak, på «gasskrafts­aken». I 1997 fikk KrF 13,7 prosent av stemmene. Det var det beste resultatet KrF noen gang har hatt. Denne regjeringa styrte ved å forhandle til begge sider med vekslende støtte fra enten Høyre eller Arbeiderpa­rtiet.

Ved valget i 2001 ble det også et godt resultat for KrF med 12,4 prosent. Ved regjerings­forhandlin­gene var KrF med å danne den såkalte Bondevik 2-regjeringe­n. Dette var et samarbeids­regjering bestående av KrF, Venstre og Høyre. Høyre hadde flertall i denne regjeringe­n.

Bondevik 1-regjeringe­n hadde full støtte i hele partiet, mens i Bondevik 2-regjeringe­n lå tyngdepunk­tet i regjeringa klart mot høyre, og det førte raskt til tilbakegan­g i oppslutnin­g for partiet. Etter bare et år var det tydelig svikt i støtten til KrF fra velgerne. Ved valget i 2005 fikk derfor KrF bare 6,8 prosent av stemmene, altså nesten en halvering på fire år. KrF mistet ved dette valget 53.000 stemmer til Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet og Venstre. Tallet på «hjemmesitt­ere» var like stort.

I Bondevik 2-regjeringe­n var det Høyre som styrte pengesekke­n. Finansmini­ster Per-Kristian Foss og kommunalmi­nister Erna Solberg snakka mest om skattelett­e og ansvarlig budsjett-politikk. Som statsminis­ter måtte Bondevik forsvare kompromiss­ene og bruke Høyres argumenter i slike saker. Mange av KrFs medlemmer og velgere snudde ryggen til partiet i denne 4-års perioden.

I disse dager vil den konservati­ve delen av KrF forhandle på nytt med Solbergreg­jeringen og med et liberalt Venstre og Frp på ytterste høyre, med flere statsråder som Solberg har hatt problemer med å holde i tømme. I tillegg vil den nyvalgte KrFU-lederen, etter skolering i Civita, at KrF går inn i Solbergreg­jeringen for at KrF-statsråder skal overta å holde Frp-statsråder i tømme ved behov. Vi er mange som tror at dette ikke er et fornuftig valg for KrF, og vil heller søke et samarbeid i sentrum og sondere et regjerings­alternativ sammen med en moderat venstre-allianse, Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet. Nyere historie taler for det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway