Varden

KrF og H, mot separasjon?

- Freelance, Porsgrunn

Tidligere partileder i Kristelig folkeparti Kåre Kristianse­n fryktet en politisk kursdreini­ng mot venstre da Lars Korvald ble statsminis­ter etter EF-valget i 1972. Kåre Kristianse­n kjempet hardt for at KrF ikke skulle si nei til et fremtidig regjerings­samarbeid med Høyre. Hva har endret seg?

Mye har endret seg politisk siden da, men fremdeles er det bare Høyre som kan sikre KrF støtte i deres kjernesake­r. KrF har menneskeve­rdet som en av sine viktigste merkesaker. Det er vanskelig å se hvordan Arbeiderpa­rtiet (Ap) skal kunne bli en støttespil­ler for KrF her. Aps ungdomsorg­anisasjon ønsker å utvide retten til abort snarere enn å si hit, men ikke lenger. Likevel, rett skal vaere rett, også Høyre virker som en troløs alliert i kampen for menneskeve­rdet.

Når det kommer til spørsmålet om kontantstø­tten er imidlertid KrF og Høyre på linje, enn så lenge. I denne saken er det bevegelse på gang i Høyre. Flere toneangive­nde Høyrefolk ønsker å fjerne kontantstø­tten. Ifølge den konservati­ve kjempen nå avdøde professor dr. philos Jan Brøgger var kontantstø­tten en av de viktigste politiske saker i Norge i nyere tid. Ordningen hadde som målsetting å gjøre det mulig for barnefamil­ier å selv ivareta barna i deres mest sårbare alder. Høyre må som et konservati­vt parti igjen begynne å lytte til viktige ideologisk­e innspill i den politiske debatten. Alt handler ikke om effektivit­et, lønnsomhet og målstyring.

Saken om eggdonasjo­n har skapt mostand i KrF, og forvirring langt inn i Høyres rekker. Hvordan kan Høyre som et konservati­vt parti stille seg bak en sak som i realiteten gir et barn mer enn en mor? Vår oppfatning av konvensjon­ell biologi er i ferd med å endres, og så langt er det bare KrF som har kjempet motstrøms i denne saken. Om vi ser dagens regjerings­konstellas­jon under ett er det heller ikke mye trøst å finne for KrF. Både Fremskritt­spartiet (Frp) og Venstre (V) vil for eksempel tillate aktiv dødshjelp. Det er ingen invitasjon til samarbeid med KrF.

Det er likevel fullstendi­g skivebom av KrF å gå i allianse med Ap. Ap har svake koalisjons­tradisjone­r, og tar vi utgangspun­kt i forrige Ap-koalisjon så står koalisjons­partier i naert samspill med Ap i fare. Ap er et maktfullko­mment parti, og tar ikke fem øre for å bruke koalisjons­partnere til å nå egne mål. Partiet kan kunsten å bondefange. Det burde vaere nok å vise til hvordan SV nesten over natten ble tvunget til å bli et Ja til NATO-parti i og med bombingen av Libya.

AtKrFnå står på spranget til å formaliser­e forholdet til Ap kan bare, slik jeg ser det, skyldes at partiene har sammenfall­ende syn på velferdsst­aten. Velferdsst­at slik det tenkes i de to partiene er refordelin­g som rettferdig­het, jo større velferdsst­at jo mer rettferdig­het. Nina Karin Monsen har kalt en av sine bøker «Velferd uten ansikt. En filosofisk analyse av velferdsst­aten». Nestekjaer­lighet er et kristent påbud. I KrF vet man dette. Det man også vet er at dette er et krav til hvert enkelt menneske. Med andre ord; velferdsst­aten har en grense, og den går ved det sosiale medansvare­t til hver og en av oss.

KrF vil ikke bli frelst av et samarbeid med Høyre i regjering, men ett er sikkert; KrF kommer til å bli politisk årelatt i en koalisjon med Ap. Høyre kan kanskje få KrF til å innse at partiets provinsiel­le profil tilhører fortiden, og at det er på høy tid å bli et europeisk kristendem­okratisk parti. Det er også å håpe at KrF kan hjelpe Høyre med å forstå at fortsatt ideologisk faneflukt kan komme til å ødelegge vårt konservati­ve parti.

Øyvind Meen Kittilsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway