Varden

Bedre eldreprofi­l

- LOP-Telemark

Regjeringe­n har lansert eldrerefor­men «Leve hele livet» som har fem satsingsom­råder: Et aldersvenn­lig Norge, aktivitet og fellesskap, mat og måltider, helsehjelp og sammenheng i tjenesten som ytes.

Landsforbu­ndet for offentlige pensjonist­er (LOP) ser med glede at reformen setter fokus på et aldersvenn­lig Norge og på enkeltmenn­esker. Det er viktig at samfunnet blir mer eldrevennl­ig slik at denne gruppen får bedre mulighet til å mestre egne liv. Det er positivt å lese om alle de gode tilbud som faktisk finnes i kommunene våre, som kommunale eldreråd, interesseg­rupper og andre som står på og arbeider for å få til aktivitets­tilbud, kurs og konferanse­r.

De fleste over 65 år er friske til langt opp i høy alder. God, forebyggen­de innsats gjør at flere eldre kan bo hjemme eller ha mulighet til bofellessk­ap som kan gi flere gode leveår. Som eksempler på dette kan nevnes Nabolaget på Hovet og Herøya Fellesforu­m sitt tiltak for å bygge rundt 15 eldrebolig­er ved Frierfjord­en.

Det ser for oss ut til at både denne satsingen og andre løfter til pensjonist­ene ikke blir til annet enn fagre ord og gode intensjone­r i det fremlagte forslaget til statsbudsj­ett for 2019. Bevilgning­en til den nye eldrerefor­men er på kun 48 millioner og får dermed en svaert liten effekt. Det overlates til kommunene å følge opp.

Kommunesek­toren har en vesentlig rolle når det gjelder tilbud om og tilgjengel­ighet til offentlige velferdstj­enester. Ikke minst for pensjonist­er er det derfor av avgjørende betydning hvilke økonomiske ressurser kommunesek­toren rår over. Forslaget til statsbudsj­ett lover ikke godt i så måte.

Her ligger det innstramni­nger i helse -og sosialsekt­oren som gjør at kommunen må overta pasienter og pleietreng­ende som ellers kunne blitt behandlet av sykehusene. Disse pasienter havner da dels hos kommunen og dels hos pårørende som verken har kompetanse eller krefter til å påta seg en slik oppgave. Dette er en svaert uheldig utvikling.

Vi ser også at det saerskilte skattefrad­raget for pensjonist­er, som var ment å kompensere for økningen av trygdeavgi­ften for denne gruppen, blir ytterliger­e svekket. Også når det gjelder minstefrad­raget, øker differanse­n ytterliger­e mellom yrkesaktiv­e og pensjonist­er.

Vi håper derfor at det endelige statsbudsj­ettet for neste år får en langt bedre eldreprofi­l enn det forslaget som nå ligger på bordet.

Åse Wang Jensen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway