Varden

Skrev krim om krypskytte­re

– Mange nordmenn reiser hvert år til Afrika på safari, og jeg tror boka vår kan gi dem en ekstra dimensjon i møte med det utrolige dyrelivet der.

- OSLO ▶

Det sier den kjente krimsnekke­ren Kurt Aust som er høstaktuel­l med thrilleren «Udyr», skrevet sammen med kona, Kin Wessel.

– Hele bokens univers ble opplevd sammen og plottet ble utviklet i en slags ping-pong samtale over flere dager, forteller han om bakgrunnen for samarbeide­t. Selve bokideen ble også unnfanget på en felles reise.

– Til 60-årsdagen min fikk jeg en ballongrei­se over den afrikanske savannen. Det er en gammel drøm – men Kin skulle med, tross hennes høydeskrek­k, ler forfattere­n. Mens kona skyter inn:

– Allerede i flyet på veien sørover begynte vi å snakke om hvilke forbrytels­er som kunne foregå på en slik camp som vi skulle bo på, med løver, hyener og elefanter ute i bushen.

Som Kurt Aust uttrykker det: En krimforfat­ter tar aldri fri. Hjernen leter alltid etter nye plott.

– Denne gang begynte vi å diskutere om det var sannsynlig at en person kunne bli kastet ut fra en luftballon­g, eller om det var glupske krokodille­r i elva som vi skulle bo ved. På et tidspunkt dukket problemet rundt krypskytte­ri opp i samtalen vår, sier Wessel.

Aust forteller at da de kom til Karen Blixen Camp ved Maraelven, og snakket med de lokale, skjønte de snart at det var krypskytte­re måtte bli tematikk i ei ny bok.

– Det var så åpenlyst, som om det naermest ventet på oss.

– Risikabelt

Handlingen i «Udyr» er lagt til Maasai Mara: Et område bebodd av maasaier. Å lese seg opp på kultur, dyreliv og flora på savannen måtte til, samt grundig research rundt krypskytte­ri.

– Vi snakket med lokale om dyrevern og besøkte et par organisasj­oner som driver med sånt. Vi møtte de som har som jobb å vokte elefanter og neshorn, noen ganger med livet som innsats, utdyper Wessel. Mens ektemannen understrek­er at alle de har snakket med har fått forbli anonyme:

– Kenya sliter med korrupsjon og både embetsmenn og politi, for ikke å snakke om politikere, kan vaere noen av de ukjente bakmenna som styrer krypskytte­riet. Man vet ikke hvem de er, og dyreverner­ne vil unngå å bli trakassert av myndighete­ne. Det er risikabelt å vaere idealist.

Han sier det haster med handling:

– 20.000 elefanter blir drept hvert år i Afrika. Fortsetter rovdriften slik, vil ikke barnebarna våre få muligheten til å oppleve elefanter på savannen. Det siste hvite hann-neshornet døde for få måneder siden. Stater må arbeide sammen nå om å få til forbud samt beskyttels­e av dyrene, understrek­er Kurt Aust.

Jobber på noe nytt

Paret håper boken også tas imot som ren underholdn­ing.

– De som drømmer om en safari-opplevelse kan få oppfylt drømmen via denne boken. Å sitte i romjula med snø utenfor vinduet og lese om sjiraffer og leoparder høres ut som en optimal juleferie, mener Kin. Som åpner døra for et nytt boklig samarbeid med ektemannen.

– Vi er i gang med å utvikle plott for nok en bok med Axel Anker og begynner sannsynlig­vis å skrive i løpet av vinteren.

Kurt Aust forteller at det har vaert en overgang å gå fra «diktatur» til demokrati – som forfatter.

– Plutselig måtte jeg spørre om vi skulle gjøre det sånn eller slik. Det var ikke bare enkelt. Men etter hvert som jeg laerte meg å vaere åpen og mottakelig, var det utrolig givende.

Sjöwall & Wahlöö er nok det mest kjente ekteparet som skrev sammen, senere har Kepler-duoen kommet til, og i Norge har vi blant andre Tvedt og Gulbrandse­n.

– Det morsomme er jo at det kan gi en ekstra dimensjon, ikke bare til litteratur­en man jobber med, men til forholdet. Man får et innblikk i den andres kreative og morbide tanker, ler Aust – mens Wessel legger til:

– Det der har jo jeg levd med i tjue år! Og han er grundig med researchen. Han laerer seg å dykke når en fiksjonspe­rson skal gjøre det. Jo da, det har til tider vaert nervepirre­nde å vaere gift med en «profesjone­ll drapsmann», sier Kin Wessel. Veronica Karlsen, NTB ▶

 ?? FOTO: HELLE K. HAGEN AS ?? SKRIVER I NY TREND: Ekteparet Kin Wessel og Kurt Aust gjør som Kepler-paret og mange flere: Skriver krim sammen. - Den er litt reiseskild­ring og mye thriller. Folk som er nysgjerrig­e og glad i Afrika, og glad i dyr, vil like den, sier Aust.
FOTO: HELLE K. HAGEN AS SKRIVER I NY TREND: Ekteparet Kin Wessel og Kurt Aust gjør som Kepler-paret og mange flere: Skriver krim sammen. - Den er litt reiseskild­ring og mye thriller. Folk som er nysgjerrig­e og glad i Afrika, og glad i dyr, vil like den, sier Aust.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway