Varden

Bygda rørt til tårer av mor

Bygda i Fyresdal samlet seg fredag kveld, for å snakke om hvordan de skal få bukt med holdningen­e rundt kjøring og alkohol.

- ▶ Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

I kjølvannet av ulykken i sommer hvor hun mistet sin sønn, talte moren foran en samlet bygd.

Tårene satt løst da bygda selv skulle ta kontroll over holdningen­e til alkohol og kjøretøy.

I kjølvannet av ulykken der 21 år gamle Knut Aslakson Momrak mistet livet etter en båtulykke på Fyresvatne­t i sommer, vil bygda selv ta kontroll over det som over lengre tid har vaert en uting i bygda.

Både butikker og bensinstas­joner holdt stengt, og da mor til Knut, Hilde Martini Momrak gikk på talerstole­n, satt tårene løst.

– I dag er det tre og en halv måned siden Knut døde. Det har vaert tøft og vi vet at det vil bli det i lang tid framover, sier hun.

Hun sier at hun allerede i våres vurderte å belyse om problemati­kken i bygda.

– Jeg husker jeg tenkte, må noen dø før noen skjønner hva som skjer. Det er bakgrunnen for at jeg er her i dag. Noen døde, og det var vår Knut, sier hun.

God reklame for bygda

Hun sier også at leserinnle­gget hun skrev i sommer ikke bare har fått ros.

– Noen har sagt at dette er dårlig reklame for bygda. Men kan vi ikke snu på det å tenke annerledes. Noe har faktisk skjedd, politiet er mer til stede i bygda, og jeg blir glad hver gang jeg ser en politibil, sier hun

– Etter leserinnle­gget har vi faktisk begynt å snakke om dette. Det i seg selv er ganske oppsiktsve­kkende og bra. Det er god reklame for bygda sier hun.

Videre forteller hun at det må vaere greit å si ifra.

– Vi må bygge sterke unge som tør å si nei. Vi må bli tydeligere voksne som går foran som gode eksempler. Målet er at lignende unødvendig­e ulykker ikke skjer igjen, For Knut er det for sent, men vi har ingen flere å miste, avsluttet hun til øredøvende applaus fra salen.

Fortsatt fest, med kunnskap

I løpet av møtet var det flere på talerstole­n, og hovedpoeng­et er å rette fokus på holdningen­e rundt alkohol i bygda.

– Det har lenge vaert en ukultur i bygda når det gjelder fyllekjøri­ng i forbindels­e med fest, sier konferansi­er, Knut Magne Momrak.

Han sitter sammen med Merethe Jørgensdot­tir Reinskås i Røde Kors og Reidun Nygård.

– Mange fikk seg nok en vekker etter ulykken i sommer, sier Momrak.

De er alle tre enige om at endringer må til i bygda, og at det er nå det starter.

– Vi er nødt til å få økt kunnskapen rundt farene ved alkohol, båt, bil og snøscooter, og hele poenget med dette møtet er å sammen finne ut av hvordan vi kan bli bedre, sier Nygård.

Gjelder ikke bare ungdom

Momrak som selv er 30 år sier at dette er et problem i alle aldre, ikke bare blant ungdom.

– Slik jeg ser det så gjelder det ikke bare ungdom, nei. Dette er noe alle må ta tak i, for det har eskalert litt.

Alle tre er klare på at det fortsatt skal vaere fest og moro i Fyresdal.

– Det er veldig viktig at folk fortsatt må få ha det gøy. Men fyresdølin­ger må kunne ha det gøy uten å kjøre bilen til og fra fest, og da må vi komme med løsninger som hindrer dette.

Jeg husker jeg tenkte, må noen dø før noen skjønner hva som skjer. Hilde Martini Momrak

 ?? FOTO: JONAS FOSSING ??
FOTO: JONAS FOSSING
 ??  ?? FULL: Salen var full dag bygda samlet seg til folkemøte for å idemyldre om hvordan de kan endre holdningen­e i Fyresdal.
FULL: Salen var full dag bygda samlet seg til folkemøte for å idemyldre om hvordan de kan endre holdningen­e i Fyresdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway