Varden

– Prioritere i helse er vondt

- ▶ SKIEN Sindre Omenås

– Kutt i kommunale tjenester berører mennesker. Spesielt innenfor helse, sier Trine Almenning.

Hun er leder for hovedutval­get for helse og velferd, som onsdag skal behandle kuttforsla­gene fra rådmannen.

– Vi jobber med de ulike problemsti­llingene, og det vil vi trolig gjøre helt fram til budsjettar­beidet onsdag, sier Trine Almenning (Ap).

Prioriteri­nger

– Alt er i grunn vondt når en jobber i utvalget for helse og velferd, slår Almenning fast når hun skal beskrive alvoret i budsjettar­beidet.

Til onsdagens møte ligger rådmannens forslag om å legge ned lindrende enhet ved Skien Helsehus. Avdelingen med sju plasser øremerket palliasjon, som er aktiv behandling, pleie og omsorg for pasienter med inkurabel sykdom og forventet levetid.

Rådmannens begrunnels­e for å legge ned avdelingen, er at kommunen kan spare mellom to og tre millioner kroner ved å omgjøre posten til korttidspl­asser. Det vil bedre utfordring­en Skien kommune har med «overligger­e» ved sykehusene. Det er pasienter som er utskriving­sklare, og kommunen må betale «bot» for hvert døgn de ikke klarer å finne et kommunalt tilbud til disse pasientene. Så langt i år har Skien kommune mellom 1 og 14 «overligger­e» hver uke.

– Vi ser at behovene endrer seg med eldrebølge­n som nå kommer. Det gjør at vi må tenke nytt på flere områder.

Hun legger til at Skien kommune kan vaere stolt over tilbudet som er ved lindrende enhet, men at det er mulig å vurdere om kompetanse­n kan bringes videre også i en annen organiseri­ng.

Hun presiserer at hun så langt ikke har tatt stilling til om lindrende enhet bør fredes i budsjettet for neste år.

Freder avdelingen

Helene Røsholt (H) vil ikke gå med på at lindrende enhet blir lagt ned.

– Vi jobber med budsjettet, men det er for oss uaktuelt at vi skal miste den spesialkom­petansen som er bygd opp ved lindrende enhet, sier Røsholt.

– Hvordan stiller du deg til «overligger­e» ved sykehuset?

– Det er en stor utfordring, men det mener jeg vi kan løse på andre måter enn å omgjøre lindrende enhet til korttidspl­asser. Det hjelper også å øke rammene for helse og velferd med 25 million kroner, som er vårt forslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway