Varden

Lønnsvekst og nye arbeidspla­sser i USA

- ▶

250.000 nye arbeidspla­sser er skapt i USA, og lønnsvekst­en er den kraftigste på nesten ti år. Det viser nye tall som ble lagt fram av det amerikansk­e arbeidsdep­artementet fredag, bare noen dager før det viktige kongressva­lget.

Å få fart på økonomien er en av de viktigste sakene til president Donald Trump. (bildet) Hvis flere amerikaner­e føler at han gjør en god jobb, kan det påvirke oppslutnin­gen til Republikan­erne i valget tirsdag.

Lav ledighet

De nye arbeidspla­ssene ble skapt i løpet av oktober. Samtidig viser departemen­tets tall at arbeidsled­igheten ligger stabilt på 3,5 prosent – det laveste nivået på 50 år.

Gjennomsni­ttslønna i tredje kvartal anslås å ha vaert 3,1 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Økningen er den kraftigste på nesten ti år.

Hvis lønnsvekst­en også fører til høyere priser, kan det få USAs sentralban­k til å heve renta raskere enn planlagt.

Økende underskudd

Mens Trump trolig er godt fornøyd med de mange nye arbeidspla­ssene, er han neppe like fornøyd med USAs voksende handelsund­erskudd.

Både eksporten og importen vokste 1,5 prosent i september. Siden importen er størst, førte utviklinge­n til økt handelsund­erskudd. Det lå i september på 54 milliarder dollar, ifølge nye tall fra USAs naeringsde­partement.

I likhet med økonomien mer generelt er handelsund­erskuddet en høyt prioritert sak for Trump. Ønsket om å få ned underskudd­et er én viktig årsak til at han har startet handelskon­flikter med en rekke land.

Trump er saerlig kritisk til handelsfor­holdet mellom USA og Kina, og han har økt tollsatsen­e på en rekke kinesiske varer. Likevel økte underskudd­et i varehandel­en med Kina med 4,3 prosent i september.

(NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway