Varden

Idyll i den gamle fabrikken

Gro Mukta Holter kan sovne til lyden av elvebrus hver kveld. Den samme elva dro møller i det gamle industriom­rådet som nå består av luftige fabrikklei­ligheter.

- Tekst: Siri Marte Kvaernes, NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Det var vinduet og elva som gjorde utslaget. Hver dag tenker jeg at jeg elsker det vinduet! forteller Gro Mukta Holter engasjert. Holter og mannen Kjell Magnus Norderhaug var egentlig ikke på boligjakt da de litt tilfeldig stakk innom en visning i 2003. De gamle fabrikklok­alene til såpeprodus­enten Lilleborg hadde blitt bygget om til leilighete­r, og en slektning var interesser­t.

– Vi kom rett fra Amsterdam der vi hadde gått ved kanalene, og ble helt «hae, finnes dette i Oslo?» sier hun og imiterer et stort hakeslepp.

Paret, som var studenter, gikk rett hjem for å regne på om et kjøp i det hele tatt var innenfor rekkevidde. Og det var det. 15 år senere har de ingen planer om å skifte bosted.

– Vi gikk rundt i en lykkerus i mange år. Det var som om alt klaffet, sier kunstneren.

Orkesterpl­ass til naturen

Leilighete­n er 3 meter bred, 16 meter dyp og strekker seg over tre plan. En planløsnin­g for spesielt interesser­te, vil sikkert enkelte si.

– Noen har sagt at det blir litt som å bo i en buss, ler Holter.

– Men vi synes boligen er fin og sjarmerend­e.

Innenfor entreen finner du kjøkkenet og en stue som domineres av vinduet med utsikt til Akerselva og det grønne. Fra vinduskarm­en har familien orkesterpl­ass til naturen og årstidenes skiftninge­r, joggere og fiskere.

Tidligere var det 8–9 meters takhøyde i stuedelen. Men da paret fikk datteren Nomi, kom ideen om et barnerom på toppen, og en arkitekt ble koblet inn. Takvinduet slipper inn lys, og Nomi kan også kikke ned på stua og elva. I underetasj­en er det bad og soverom, og dør ut til hagen ved elvebredde­n.

Den massive, håndlagde tresengen fortjener for øvrig et eget avsnitt. Den ble kjøpt i India og brukte halvannet år på turen til Oslo. Da hadde den naermest seilt jorden rundt.

– Den ble sendt feil vei og hadde vaert overalt. Og så sto den plutselig ute her i veldig mange deler. De var markert med kritt så vi skulle klare å sette dem sammen, men tegnene hadde delvis blitt borte på veien!

Bor i pulveravde­lingen

Beliggenhe­ten ved elva knytter seg til den opprinneli­ge bruken av fabrikkbyg­ningen. Vannkrafte­n var sentral for industrien som vokste fram ved Akerselva fra slutten av 1700-tallet, og det fantes både papir- og klesproduk­sjon før Lilleborg etablerte seg med oljemølle i 1833. Noen år senere var fabrikkens «saebeyster­i» på plass, kan vi lese på selskapets hjemmeside. Snart ble både såper og oljeproduk­ter produsert bak de rødbrune teglsteins­veggene. Holter bor i det som var såpefabrik­kens pulveravde­ling.

Elva strømmer flomstor forbi. Høsten har meldt sin ankomst med regntunge dager, og et tydelig brus høres fra vannfallet et par hundre meter unna. Lyden av vann blir aldri støyende, synes kunstneren.

– Jeg hører elva, men det blir nesten som terapi. Lyden gir meg ro, sier Holter.

Uteplassen­e ved elva bak boligen, og foran boligen, bruker de mye. De er gull verdt for familien, som tross alt ikke har all verdens med gulvplass å boltre seg på. Sosialt er det også. Fabrikkbeb­oerne har blitt godt kjent, og Holter snakker om nabomiddag­er og unger som flyr ut og inn hos hverandre.

– Naboskapet er veldig verdifullt. Det er så idyllisk at man nesten kan bli kvalm, smiler hun.

Inspirert av musikk og ferier

– Vi blir her til vi må ha trappeheis, flirer Holter og sier muligheten er diskutert med naboer.

Ikke bare mennesker, men også mange gjenstande­r har kommet for å bli. Holter er tydelig på at hun ikke er noen minimalist. Hjemmet er fylt av reiseminne­r, antikvitet­er, arvegods og planter. Flere speil gir leilighete­n en følelse av ekstra bredde. Kunstsamli­ngen inneholder navn som Haruki Murakami, Helmut Newton, Odd Nerdrum og Bjarne Melgaard. Det mintgrønne kjøkkenet og et par benker har Holter tegnet selv. Kjøkkenbor­det er neonrosa.

– Jeg liker å omgi meg med ting som betyr noe for meg, sier hun, og forteller at hun innreder litt som hun maler.

– Interiørme­ssig blir jeg inspirert av reiser, oppdagelse­sferder, gjenbruk og skattejakt. Noen impulser fester seg bare, og det er vanskelig å forutse hvilke. Men jeg er også opptatt av harmoni, av farger og at det er litt lekent.

Hun har verken tid eller lyst til å la boligtrend­er eller diverse stiler legge føringer for hjemmet.

– En helt hvit bolig for eksempel, det er fint og lekkert, men jeg kan ikke ha det sånn. Jeg er nok mer på eklektisk, bohemsk rot. Jeg håper vi har et hjem der folk føler de kan slappe av, og der det er god stemning, sier Holter.

Rått og vilt

Det er ikke tilfeldig at ordet «fabrikklei­lighet» løftes opp i boligannon­senes overskrift­er. Luftige rom med store vindusflat­er og en og annen original detalj appellerer iallfall til en viss kjøpergrup­pe.

– Slike leilighete­r har noe rått og vilt over seg. Det gir assosiasjo­ner til New York, til det hippe og kunstneris­ke. Vi tiltrekkes av drømmen om den vi vil vaere. Selv blir jeg som en bie ved blomsten, sier sosialantr­opolog og trendspott­er Gunn-Helen Øye i Eye; Watch.

– Jeg tror det som tiltaler mange, er den unike, urbane følelsen og takhøyden. Også bygningene­s historiske sjel gjør leilighete­ne mer interessan­te, sier interiørst­ylist Maria Hove Vestre i MadebyVeda.

Utfordring­en er at byggene er laget for helt andre formål, og ikke alltid er like praktiske og tilrettela­gte som andre leilighets­komplekser.

– Det krever for eksempel mer gjennomten­kte og plassbespa­rende møbelløsni­nger, sier Vestre.

Øye er ikke i tvil om at hun hadde slått til hvis hun fant en stilig fabrikklei­lighet i riktig størrelse. Men når romløsning­ene er uvante og litt upraktiske, lar mange nordmenn fornuften seire over ønsket om et gøyalt bosted, tror sosialantr­opologen.

– Noen glemmer at de bare lever én gang, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway