Varden

Krasjlande­t i busslomme

Da Bergit Kleiv ble sluppet av i en busslomme i Bø, fikk hun øye på en fortumlet liten ugle. Den ble med hjem.

- ▶ BØ

Det var sent tirsdag 30. oktober at mannen til Bergit fikk en uventet ekstra passasjer i baksetet da han skulle hente kona som avtalt på stoppested­et Mannebru, like ved Bøelva.

– Jeg la straks merke til at det var ett eller annet som beveget seg rett på utsiden av bussskuret. Det var regn, kaldt og mørkt. Jeg gikk litt tilbake, og der satt det en pjuskete fjaerball, med et hode som gikk nesten trill rundt, forteller Bergit Kleiv til Varden.

Hun løftet den forsiktig opp fra bakken i vottene.

– Den satt helt stille, men jeg kunne ikke se at den var skadet. Da mannen min kom, puttet jeg den i baksetet, beretter uglefinner­en.

Overtok baderommet

Vel hjemme ble ugla satt i en skoeske med vann og havregryn. Det var først da hun tok kontakt med en bekjent og fuglevenn, sambygding­en Morten Rask Arnesen, at hun innså at gryn ikke står på menyen til den fjaerkledd­e pasienten.

Et mobilbilde til Rask Arnesen avdekket at hun hadde fått Norges minste ugle i hus, en spurveugle.

Fuglevenne­n overtok ugla samme kveld og installert­e den på sitt eget varme bad med tilbud om kyllingkjø­tt, som den knapt takket ja til.

Tror den klarte seg

– Neste morgen virket ugla å vaere i langt bedre form. Jeg bar den ut og plasserte den på vedstabele­n på terrassen. Da fløy den etter to sekunder og satte seg i et tre i naerheten. Om ettermidda­gen hadde den flyttet seg til et annet tre. Ut fra dette tror jeg ugla klarte seg, uten at det kan garanteres, sier Morten

Rask Arnesen. Han er pensjonert kommunal miljørådgi­ver.

Griset lite

Han tipper at spurveugla havnet i busslomma etter et ublidt møte med et kjøretøy.

– Dette kan ha vaert en årsunge, en uerfaren jeger. Bare tre fire dager før dette fikk jeg en telefon fra Telemarksb­ruket ikke langt unna, der de hadde observert en ugle som jaktet på spurver. Det kan ha vaert den samme ugla som havnet på badet mitt en natt, ler Rask Arnesen, som synes gjesten viste ganske god personlig hygiene på badet.

 ??  ?? KONGE PÅ BADET: Spurveugla fotografer­t hos fuglekjenn­er Morten Rask Pedersen, som måtte avstå badet sitt hjemme i Bø til den forkomne rovfuglen.
KONGE PÅ BADET: Spurveugla fotografer­t hos fuglekjenn­er Morten Rask Pedersen, som måtte avstå badet sitt hjemme i Bø til den forkomne rovfuglen.
 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FIKK FEIL FØDE: Den våte gjesten rørte ikke havregryne­ne i skoesken til Bergit Kleiv. Den spiser heller fersk blåmeis eller spurv.
FOTO: PRIVAT FIKK FEIL FØDE: Den våte gjesten rørte ikke havregryne­ne i skoesken til Bergit Kleiv. Den spiser heller fersk blåmeis eller spurv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway