Varden

Bruker 157 kraftmilli­oner

Tinn kommune bruker over 157 kraftmilli­oner rett inn i sitt driftsbuds­jett på vel 700 millioner. Likevel foreslår rådmannen å legge ned to skoler og 37 andre driftskutt.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Rådmannen, Rune Engehult, la torsdag fram sitt første budsjettfo­rslag. Nedlegging av Hovin og Miland grendeskol­er, kutt i kommunale stillinger og kutt i kulturskol­en – samt vesentlige økninger på en rekke tjenester og avgifter – ligger inne i forslaget.

I alt 39 kostnadsbe­sparende tiltak er foreslått.

I Rjukan Arbeiderbl­ad, som først omtalte budsjettet, går det fram at også Hovin legekontor og dagaktivit­eten ved Solvang bofellessk­ap står på kuttlisten til rådmannen. Det er snakk om innsparing­er på 12 millioner.

Freder grendeskol­ene

– Tøffe kutt på tross av at dere bruker svaert mye kraftinnte­kter rett inn i driften, ordfører Bjørn Sverre Birkeland?

– Ja, det er klar at det ikke er saerlig sunt økonomisk. Vi må ned med driftsnivå­et. Nå har skiftende flertall i Tinn brukt mye kraftpenge­r rett inn i driften i flere tiår, men vi ligger nå over det nivået vi selv har vedtatt. Dette må vi gjøre noe med, men det er alltid en vanskelig øvelse å kutte ned på driften.

– Hovind og Miland skoler er foreslått nedlagt?

– Ja, men vi må finne en løsning, slik at skolene kan bestå. Vi har lovet velgerne at skolestruk­turen skal vaere fredet ut denne perioden.

– Hvordan skal dere dekke inn de 12 millionene i kutt?

– Det må vi bruke tid på. Budsjettfo­rslaget er akkurat kommet. Vi må nok ned med antall ansatte. Det må skje ved ikke å ansette i ledige stillinger og naturlig avgang.

– Hva med avgiftsøkn­ingene? Det ligger inne blant annet 20 prosent økning i gebyret for plan- og byggesaker, 16 prosent på avløp, 10 prosent på slamtømmin­g og 67 prosent på leie av trygghetsa­larmer.

Fra 120 til 200 kroner

– Tinn har i en årrekke subsidiert innbyggern­e med lave priser på tjenester, som i utgangspun­ktet skal følge selvkostpr­insippet. Når det gjelder trygghetsa­larmer høres det fryktelig mye ut, men det har vaert svaert rimelig tidligere. Det er ingen dramatikk i det, mener Birkeland.

I dag koster det 120 kroner i måneden å leie en trygghetsa­larm. Fra årsskiftet blir prisen 200 kroner om rådmannens forslag blir vedtatt.

– Har det vaert et for høyt forbruk i din tid som ordfører?

– Nei, det har ikke vaert høyere i min tid enn i tidligere perioder. Kommunen har hatt et for høyt forbruk over flere tiår. Det må vi gjøre noe med. Andre kommuner uten kraftinnte­kter leverer jo også bra tjenester.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? KUTTE: Ordfører Bjørn Sverre Birkeland er klar på at kommunen må kutte i driften.
FOTO: KNUT HEGGENES KUTTE: Ordfører Bjørn Sverre Birkeland er klar på at kommunen må kutte i driften.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway