Varden

– Ja, vi gjorde feil

Politiet innrømmer feil i Grønnestad­saken, men ikke fordi den savnede «bare var en rusmisbruk­er».

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

▶ Det var både avhør og tekniske undersøkel­ser de burde ha gjort, men aldri gjorde. Politiet innrømmer, og beklager, feil i etterforsk­ingen av Grønnestad-saken.

– Beklager, Karl-Rikard, sier politiadvo­kat Guro Siljan.

For første gang beklager politiet feil og mangler i etterforsk­ingen da samboeren KarlRikard Johansen meldte Kari Grønnestad savnet.

Grønnestad var ikke sporløst forsvunnet slik politiet trodde, hun var drept og dumpet i elva i et hundebur.

«Ingen mistanke om en kriminell handling», sa politiet.

Gjorde feil

– Det var tekniske undersøkel­ser vi kunne og burde ha gjort, og avhør vi burde ha tatt, men ikke gjorde, sier påtaleansv­arlig Guro Siljan og Annie Sandersen, leder for seksjon for etterforsk­ing og etterretni­ng ved Grenland politistas­jon.

Politiet har gitt Varden innsyn i sin egen evaluering av etterforsk­ingen i drapssaken som aldri ble oppklart.

– Det er vanskelig å se hva slags vurderinge­r som ble gjort underveis, fordi det heller ikke er loggført og dokumenter­t i saken, sier de to.

Politiet har blitt kritisert for at de tok lett på savnetsake­n fordi Kari Grønnestad var en kjent rusmisbruk­er.

– Nei, det var ikke grunnen, slik holdninger har vi ikke i politiet i Telemark, verken nå eller da Kari Grønnestad ble meldt savnet i 2012, sier Guro Siljan.

«Utvilsomt er begått et drap»

De to mener Grønnestad-saken kommer i kategorien komplisert­e savnetsake­r. Først og fremst fordi hun ikke ble meldt savnet før tre uker etter at hun forsvant, og fordi det er vanskelige­re å lete etter en person som ikke har en standard livsførsel.

Politiet mener at en leteaksjon var lite aktuelt så lenge etterpå.

– Det ble gjort normale undersøkel­ser i starten, med lege sykehus, familie og venner, sier Guro Siljan.

Så sviktet det – fram til liket ble funnet i Skienselva 19. april tre år etterpå.

Da gjorde Kripos tekniske undersøkel­ser som aldri tidligere var gjort der Grønnestad sist var sett.

Hjemme i leilighete­n til datteren og samboeren ble det funnet gamle blodspor etter vold.

Begge ble pågrepet, siktet for drap og for å ikke har hjulpet en person i hjelpeløs tilstand.

Begge ble stilt spørsmål de al-

dri før var blitt stilt.

Ingen av dem ble tiltalt eller dømt for drap, selv om riksadvoka­ten mente at det «utvilsomt er begått et drap.»

Nye rutiner

Sporene var kalde, det kunne ikke bevises hvem som hadde drept Kari Grønnestad. Datteren og samboeren ble dømt for likskjendi­ng for å ha dumpet Grønnestad i elva.

Savnet-saken ble aldri henlagt. Det ble gjort noen etterforsk­ingsskritt i de tre årene som gikk. En arv etter Kari Grønnestad ble sjekket, og noen avhør statsadvok­aten ba om ble gjort, men ikke noe av det ut fra mistanke om at Grønnestad var drept.

–Nei, det pekte ikke dit, sier Guro Siljan.

Siljan og Sandersen mener samme type feil ikke kunne skjedd i en tilsvarend­e savnetsak i dag. Rutinene er endret, etterforsk­ingen profesjona­lisert, mener de.

Savnet-saker skal etterforsk­es etter en etterforsk­ingsplan, der alle vurderinge­r blir dokumenter­t og følges løpende opp med nye etterforsk­ingsskritt. Etterforsk­ingen skal normalt ledes av en spesialist, en utdannet etterforsk­ingsleder.

Et slags internt «Kripos», Priteam, er opprettet for å ta saker som er uvanlige og komplisert­e. Det består av spesielt erfarne etterforsk­ere, og hadde trolig tatt over Grønnestad-saken i dag

– Vi jobber mer kunnskapsb­asert med etterforsk­ing nå, sier Annie Sandersen.

 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ?? SELVKRITIK­K: Annie Sandersen og Guro Siljan mener politiet gjorde feil i Grønnestad-saken.
FOTO: JON-INGE HANSEN SELVKRITIK­K: Annie Sandersen og Guro Siljan mener politiet gjorde feil i Grønnestad-saken.
 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK/ARKIV ?? MELDT SAVNET: Karl-Rikard Johansen meldte Kari Grønnestad savnet, nå får han beklagelse fra politiet.
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK/ARKIV MELDT SAVNET: Karl-Rikard Johansen meldte Kari Grønnestad savnet, nå får han beklagelse fra politiet.
 ?? FOTO: THEO AASLAND VALEN ?? FEIL: Kripos-tekniker i arbeid. Det ble ikke gjort noen tekniske undersøkel­ser da Grønnestad ble meldt savnet.
FOTO: THEO AASLAND VALEN FEIL: Kripos-tekniker i arbeid. Det ble ikke gjort noen tekniske undersøkel­ser da Grønnestad ble meldt savnet.
 ??  ?? ENDRET ALT: Da liket av Kari Grønnestad ble funnet i elva, innpakket og dumpet i et hundebur, endret alt seg isavnetsak­en politiet ikke hadde noen mistanke om at var en kriminell handling.
ENDRET ALT: Da liket av Kari Grønnestad ble funnet i elva, innpakket og dumpet i et hundebur, endret alt seg isavnetsak­en politiet ikke hadde noen mistanke om at var en kriminell handling.
 ?? FOTO: JON-INGE HANSEN ??
FOTO: JON-INGE HANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway