Varden

HRW: Seksuell vold dagligdags og utbredt i Nord-Korea

-

▶ NEW YORK/PYONGYANG Offentlige ansatte utsetter kvinner i Nord-Korea for seksuell vold uten å bekymre seg for følger, ifølge en ny rapport fra menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch.

Ifølge den 86 sider lange rapporten «You Cry at Night, but Don’t Know Why: Sexual Violence against Women in North Korea,» er den seksualise­rte volden utbredt og normaliser­t. Myndighete­ne i Nord-Korea klarer verken å etterforsk­e overgrepen­e eller rettsforfø­lge de skyldige, ei heller beskytte eller følge opp ofrene i ettertid.

Ifølge Human Rights Watch (HRW) er uønsket seksuell oppmerksom­het og til og med vold så vanlig at det er blitt akseptert som en del av livet. Flere av nordkorean­erne HRW har vaert i kontakt med har forklart at når en person med makt tafser på en kvinne, har hun ikke noe annet valg enn å føye seg etter de kravene som måtte komme, det vaere seg krav om sex, penger eller annet.

Kvinner intervjuet i forbindels­e med rapporten nevner alle ansatte i offentlige yrker med uniform, som fengselsva­kter, politi, soldater og til og med togkondukt­ører blant dem som forgriper seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway