Varden

Alvorlige brudd

Ansatte ned til 15 år jobbet til midnatt mens det ble servert alkohol. Arbeidstil­synet fant grove brudd på Arbeidsmil­jøloven ved Dalen Hotel.

- ▶ ToreØyvind­Moen

▶ Hotelleier Thor Morten Halvorsen legger seg flat etter et tilsyn som viser at ungdom ned til 15 år jobbet til midnatt ved Dalen Hotel mens det ble servert alkohol.

Davaerende direktør Malin Jernberg ved hotellet opplyste under tilsynet at hun ikke kjente til reglene for unge arbeidstak­ere. For en 15-årig skoleelev fant tilsynet tre tilfeller med jobbing fram til midnatt, og for to andre under 18 år var det 65 brudd på bestemmels­ene om nattarbeid og hvilebeste­mmelser.

Verken ungdommene selv eller deres foreldre/foresatte var «informert eller gitt opplaering om eventuell risiko som er forbundet med arbeidet og om tiltak som skal iverksette­s for å ivareta de unges sikkerhet og helse», heter det i rapporten. Videre skriver tilsynet at «Det framkommer av arbeidsavt­alene at arbeidstak­ere under 18 år settes til arbeidsopp­gaver i forbindels­e med større arrangemen­ter og lukkede selskaper hvor det blir servert alkohol og hvor den ansatte kan bli utsatt for uheldige psykiske og fysiske belastning­er».

Ulovlig overtid

Tilsynet har gjennomgåt­t timelisten­e for fire av de ansatte. En av dem jobbet 32 timer overtid på en uke. De ansatte har ikke hatt tilstrekke­lig hvile mellom vaktene og har jobbet påfølgende søndager/høytidsdag­er.

En av de ansatte hadde jobbet 250 timer overtid. Ved gjennomgan­g av lønnsslipp­ene hans viste det seg at han ikke hadde fått overtidsbe­taling. Arbeidsmil­jølovens minimumssa­ts er 40 prosent tillegg. Aller lengst arbeidstid på en måned fant tilsynet hos ansatte i ledende stillinger med opptil 320 timer per måned og 18-timers vakter over 24-timers perioder.

Ikke forsvarlig hygiene

Arbeidstil­synet inspiserte garderobe og toalett/dusjrom.

Tilsynet mener arbeidstak­erne ikke «har mulighet til å vaske seg under forsvarlig­e hygieniske

forhold». Garderoben er på fire kvadratmet­er og dusj og toalett er i samme rom. Både personal og gjester ferdes forbi i gangen

og dusjen har mangelfull­t forheng. For kjøkkenper­sonalet er det egen garderobe i kjelleren. Omkledning­srommet er også lager og i tilknytnin­g til et rom for skjaering av kjøtt. Ingen av personalro­mmene har ventilasjo­n.

Vurderer sanksjoner

Arbeidstil­synet varsler pålegg og ber om tilbakemel­ding fra hotellet innen 15. november. Hotellet får og krav om å utarbeide nye arbeidsavt­aler og plan for HMS-arbeid og behandling av avvik. Lovbrudden­es alvorlighe­tsgrad gjør at Arbeidstil­synet vurderer ytterliger­e sanksjoner.

– Hver for seg er lovbrudden­e alvorlige. Men at unge arbeidstak­ere jobber som de har gjort ,sammen med bruddene på arbeidstid­sbestemmel­sene, er de alvorligst­e, sier tilsynsled­er Bjørn Tore Hansen i Arbeidstil­synet. Han tar et forbehold om konklusjon­ene siden hotellet har to ukers frist til å svare for seg.

Forventet bedre forhold

– Vår vanligste reaksjon er å gi pålegg med tanke på tiden framover. Hvis det blir behov for en straff vurderer vi overtredel­sesgebyr. Grove brudd på arbeidstid­sbestemmel­ser kan medføre både overtredel­sesgebyr og politianme­ldelse. Barn og unge skal ikke ha nattarbeid og brudd på dette er alvorlig. Unge er saerskilt beskyttet av Arbeidsmil­jøloven. Når det gjelder personalro­m forventer vi ikke at det skal se ut som på nybygg, men det skal likevel vaere slik at ansatte kan skifte skjermet for innsyn, sier han.

– Vi opplever fra tid til annet grove brudd innen bransjen, men hadde andre forventnin­ger til et hotell som dette, Vi skal vurdere tilbakemel­dingene vi får fra Dalen og deretter konkludere­r vi relativt raskt, sier Hansen.

 ?? ARKIVFOTO: JOHN STRAUME ??
ARKIVFOTO: JOHN STRAUME
 ??  ?? ALVORLIG: Arbeidstil­synet, ved tilsynsled­er Bjørn Tore Hansen (innfelt) ser alvorlig på bruddene på arbeidsmil­jøloven ved Dalen Hotel.
ALVORLIG: Arbeidstil­synet, ved tilsynsled­er Bjørn Tore Hansen (innfelt) ser alvorlig på bruddene på arbeidsmil­jøloven ved Dalen Hotel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway