Varden

Bom stopp uten bom

Det er mulig å realiser «topp-utgaven» av ny fylkesvei Kaste-Stoadalen for 299 millioner kroner. Men veien vil ha sin pris for bilistene.

- Andreas.soltvedt@varden.no

▶ Statens vegvesen har fullført sin pålagte regneøvels­e knyttet til bygging av mulig ny fylkesveit­rasé mellom Kaste og Stodalen i Nome. Delprosjek­tleder Svein Tovslid orienterte fylkesutva­lget for samferdsel om de nye beregninge­ne mandag.

Har redusert kostnadene

Det nye regnestykk­et viser

at det etterlengt­ede veiprosjek­tet kan gjennomfør­es for til sammen 299 millioner kroner. Dette er 57 millioner kroner mindre enn det forrige anslaget fra Statens vegvesen. Telemark fylkesting har tidligere bevilget 152 millioner kroner til prosjektet som uansett ikke lar seg gjennomfør­e uten innkreving av bompenger.

Dette må de ta stilling til

I Statens vegvesens nye kostnadska­lkyle ligger det inne en rekke forslag til bompengeom­fang. Det mest omfattende av forslagene legger til grunn at 125 millioner kroner hentes fra bilistene gjennom bommer satt opp på den nye veien og på Dambakke ved Lanna. For privatbili­ster vil det i dette tilfellet vaere snakk om 30 kroner per passering med et betalingst­ak satt til 40 passeringe­r i måneden – i opptil femten år.

Selv da mangler 22 millioner kroner for at prosjektet skal vaere fullfinans­iert.

– Hva blir veien videre med dette som bakteppe?

– Fylkeskomm­unen og kommunen må bestemme seg for hva de vil gjøre. Det er litt for lite penger inne i prosjektet. Kommunalt må prosjektet også gjennom en ny runde med hensyn til bompenger, to bomstasjon­er og 30 kroner per passering, sier Tovslid.

– Grusomt dårlig vei

Tre tilfeldig spurte kafégjeste­r på Ulefoss tror ikke det er noen vei utenom bom dersom Fv 359 Kaste-Stoadalen noen gang skal bli realisert.

– Hvor viktig er det at veien blir realisert?

– Det er veldig viktig. Det er grusomt dårlig vei oppover langs den smale veien langs Lanna. Det er på høy tid at det gjøres noe, sier Hans Kristian Isaksen.

– Men det er også litt farlig å dele kommunen med en bom, mener Harald Skarstein.

– De med elbil må betale sin del av regninga, sier Isaksen.

▶ Andreas Soltvedt

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? VIL HA TO BOMMER: Svein Tovslid i Statens vegvesen legger opp til innkreving av opp mot 125 mill. i bompenger for bygging av F v 359 Kaste-Stoadalen.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT VIL HA TO BOMMER: Svein Tovslid i Statens vegvesen legger opp til innkreving av opp mot 125 mill. i bompenger for bygging av F v 359 Kaste-Stoadalen.
 ??  ?? INGEN VEI UTENOM: Harald Skarstein (f.v.), Hans Kristian Isaksen og Gunnar Oppebøen tror ikke på ny vei Kaste-Stoadalen uten bompenger.
INGEN VEI UTENOM: Harald Skarstein (f.v.), Hans Kristian Isaksen og Gunnar Oppebøen tror ikke på ny vei Kaste-Stoadalen uten bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway