Varden

Venter at nordmenn skal bruke 11.000 kroner hver på julehandel

-

Hver og en av oss kommer i år til å bruke gjennomsni­ttlig 11.040 kroner på mat, pynt, gaver og andre julenødven­digheter, ifølge handelsorg­anisasjone­n Virke.

Virke har kommet til at vi til sammen vil bruke 58,5 milliarder kroner, drøyt 11.000 kroner hver, i desember – altså i forbindels­e med julehandel­en.

Av dette bruker vi 4.700 kroner i dagligvare­handelen og 6.340 kroner i øvrige butikker, ifølge anslagene fra handelsbra­nsjens interesseo­rganisasjo­n, Virke.

Hektisk

– Saerlig den siste uken før jul er hektisk i dagligvare­butikkene. Vi inviterer til fest og besøk og unner oss nok kanskje enda mer kvalitetsm­at i desember. For de fleste er det viktig at julematen

smaker tradisjon, barndomsmi­nner og råvarer fra hjemstedet. Det kommer stadig flere lokalmat-produkter på markedet som får fram både minner og julestemni­ng, sier direktør Ingvill Størksen i Virke Dagligvare.

30 prosent høyere

Omsetninge­n i desember er 30 prosent høyere enn gjennomsni­ttet for resten av året.

For bransjer som leketøysbu­tikker, ur- og gullsmedbu­tikker og bokhandler­e er omsetninge­n to til tre ganger så høy i desember som en i gjennomsni­ttsmåned resten av året.

– Julen betyr mye for faghandele­n som kommer til å omsette for 33,5 milliarder kroner i desember, sier direktør Bror William Stende for Virke Faghandel.

Endrede vaner

I tillegg kommer pengene vi bruker i forbindels­e med handelens black friday-kampanjer. I fjor var det over 3,6 milliarder kroner. I år venter Virke at det brukes 3,9 milliarder kroner fredag 23. november.

– Black Friday og økt netthandel har endret julehandel­svanene våre. Nordmenn la igjen i overkant 3,6 milliarder kroner i norske butikker (fysiske og netthandel) under Black Friday i 2017 – det er en økning på 16 prosent sammenlign­et med året før, forklarer Bror William Stende.

Handler tidligere

Han forventer en omsetning på naermere 3,9 milliarder kroner på Black Friday 23. november.

– Økningen i novemberha­ndelen skyldes sannsynlig­vis at vi handler julegaver tidligere enn før. Netthandel­en øker, og folk vil sikre seg at varene når fram i tide.

Samtidig er handelen i desember stabil og fortsatt den viktigste måneden for norsk handelsnae­ring, slår Stende fast.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? MILLIARDER: Flere titalls milliarder kroner kommer til å bli lagt igjen i forskjelli­ge butikker under årets julehandel.
FOTO: NTB SCANPIX MILLIARDER: Flere titalls milliarder kroner kommer til å bli lagt igjen i forskjelli­ge butikker under årets julehandel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway