Varden

Skal forhandle om abortog barnetrygd

Vanskelige saker står i kø forut for de kommende sonderinge­ne mellom Kristelig Folkeparti og den borgerlige regjeringe­n.

-

Kampen mot sorterings­samfunnet og endring av abortloven er KrFs fanesak. Her har Høyre og Erna Solberg allerede kommet KrF i møte. Hun har åpnet for å endre ordlyden i abortloven­s paragraf 2c, den såkalte «Downs-paragrafen», som tillater senabort dersom det er fare for alvorlig sykdom hos fosteret. Men både Frp og Venstre har kraftig motsatt seg endringer som vil innskrenke eller fjerne kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Derimot vinner KrFs kamp mot tvillingab­ort bredere støtte. Venstre vil se på saken, mens Senterpart­iet allerede har varslet at de vil legge fram forslag om å fjerne retten til tvillingab­ort, altså muligheten til å fjerne ett foster ved tvilllings­graviditet.

Økt barnetrygd

Fattigdoms­bekjempels­e, herunder barnetrygd og familiepol­itikk, står høyt på KrFs agenda. KrF vil blant annet hente 10 milliarder kroner i økte skatter for å heve barnetrygd­en fra dagens 12.000 kroner til 20.000 kroner i løpet av de neste tre årene.

Finansmini­ster og Frp-leder Siv Jensen har tidligere uttalt at det ikke vil vaere målrettet å øke barnetrygd­en. Det samme var budskapet fra statsminis­ter Erna Solberg (H) da statsbudsj­ettet ble lagt fram 8. oktober.

Samtidig har det kommet signaler om at de to regjerings­partiene ønsker å styrke barnefamil­iers økonomi, men at de kan tenke seg en annen innretning.

I tillegg har KrF programfes­tet at de vil øke kontantstø­tten fra 11 til 14 måneder og innføre lovfestet rett til å jobbe i 80 prosent stilling for småbarnsfo­reldre.

Asyl og klima

Et annet potensielt kinkig område kan bli asylpoliti­kk. Ifølge kilder i KrF er det et krav at Norge tar imot flere kvoteflykt­ninger enn de 3.000 regjeringe­n har åpnet for i statsbudsj­ettet.

Frp ønsker på sin side ytterliger­e innstrammi­nger i asylpoliti­kken.

KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som skal lede sonderinge­ne med regjeringe­n, har også trukket fram kraftigere klimatilta­k som en av sine kampsaker. Utslippene må ned, og omlegginge­n til fornybar energi må intensiver­es, mener han. KrF-ere krever også en nedtrappin­g av subsidiene til oljenaerin­gen.

En annen potensiell problemsak som de borgerlige partiene må enes om, er bioteknolo­gi. KrF er blant annet imot at det åpnes for eggdonasjo­n og assistert befruktnin­g for enslige. Både Høyre og Frp har på sine landsmøter gått inn for eggdonasjo­n, mens Venstre har gått inn for å tillate dette også for enslige.

Også fiskeri og landbruk kan bli problemati­ske områder. KrF at inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper i samfunnet reduseres. Ropstad har tidligere også varslet at KrF vil fortsette kampen mot 350-kronersgre­nsen på netthandel, som han har omtalt som «meningsløs».

(NTB)

 ??  ?? REGJERINGS­SONDERINGE­R: Vanskelige saker står i kø forut for Kristelig Folkeparti­s nestleder Kjell Ingolf Ropstads sonderinge­r med statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) og hennes regjering.
REGJERINGS­SONDERINGE­R: Vanskelige saker står i kø forut for Kristelig Folkeparti­s nestleder Kjell Ingolf Ropstads sonderinge­r med statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) og hennes regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway