Varden

Kulturkrae­sj

Med Kulturkrae­sj håper Igor Dunderovic å dekke et hull i kulturtilb­udet i Grenland.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

▶ Igor Dunderovic syns det var rart at Grenland ikke har sin egen world music-festival, og tok saken i egne hender. Denne uken blir Kulturkrae­sjfestival­en arrangert for første gang.

«Ikke gjør det, hold deg unna», sa Igor Dunderovic til seg selv når tankene om å starte en musikkfest­ival med flerkultur­ell profil i Grenland dukket opp. Så møtte han den tilbakeven­dte gitaristen Agustin Granados på fest i Skien i vår, og plutselig var det ingen vei tilbake.

Denne uken arrangeres Kulturkrae­sjGrenland internasjo­nal festival for første gang. Dunderovic har fått med seg en rekke samarbeids­partnere, som Ibsenhuset, Skien kommune, Der du bor – Grenland, Lie bydelshus, LoPe og voksenoppl­aeringen. De fleste artistene som spiller har tilhørighe­t til Grenland.

– Målet er å dekke et hull i kulturtilb­udet her i Grenland. Det finnes world music-festivaler en rekke steder i Norge, så hvorfor ikke her, sier Dunderovic, og forteller at målet er å lage en festival med artister med variert etnisk bakgrunn, hvor nordmenn kan oppleve verdensmus­ikk av høy kvalitet og bidra til at minoritets­kulturene føler seg inkludert i norsk kulturliv. .

– Mersmakfes­tivalen er en suksess, og mange sier de liker å smake på mat fra andre nasjonalit­eter. I likhet med mat fanger musikk stemningen fra et annet land, sier han, og forteller at i løpet av festivalen­s tre dager vil det bli servert musikk fra Afrika, Asia, Øst-Europa og Norge.

Flere scener

Dunderovic skriver om flerkultur og world music i musikknett­avisen Ballade. Her har han også utfordret kulturhuse­ne i Norge på at de i for liten grad klarer å favne minoritets­kulturene. Dette innlegget så Ibsenhus-sjef Erik Rastad, noe som har resultert i at festivalen også inntar Peer Gynt-salen fredag kveld. Her spiller The Kuraybers med Synnøve Skree Skjeldal. Bandet har sitt opphav fra Norges musikkhøgs­kole og består av musikere fra seks forskjelli­ge nasjonalit­eter.

Kulturkrae­sj-programmet finner hovedsakel­ig sted på Folque i Skien sentrum, men er også innom Vestre Porsgrunn kirke og Gulsetsent­eret. King Milo, kjent fra Norske Talenter spiller på åpningsfes­ten torsdag.

Første konsert tilbake i Skien

Agustin Granados var aktiv i musikkmilj­øet i Grenland i en på 90- 00-tallet. Etter fem år i fødelandet Spania har gitaristen nå vendt tilbake til Skien.

– Jeg føler jeg har kommet tilbake til min by. Jeg gleder meg veldig til å spille min første konsert i Skien etter at jeg kom tilbake. Jeg spart anledninge­n til denne festivalen, sier han.

 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? KULTUR: INTERNASJO­NAL FESTIVAL
FOTO: VENDY BERG HEGLE KULTUR: INTERNASJO­NAL FESTIVAL
 ?? FOTO: VENDY BERG HEGLE ?? KULTURKRAE­SJ: Igor Dunderovic har fått med seg en rekke samarbeids­partnere for å lage Grenlands første world-music festival. Her med gitarist Agustin Granados som er blant artistene som skal spille på festivalen.
FOTO: VENDY BERG HEGLE KULTURKRAE­SJ: Igor Dunderovic har fått med seg en rekke samarbeids­partnere for å lage Grenlands første world-music festival. Her med gitarist Agustin Granados som er blant artistene som skal spille på festivalen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FRA KINA TIL SKIEN: Gitarist Demetrio Scopelliti fra Skien kommer nesten rett fra turné i Kina for å ha releasekon­sert på Folque.
FOTO: PRIVAT FRA KINA TIL SKIEN: Gitarist Demetrio Scopelliti fra Skien kommer nesten rett fra turné i Kina for å ha releasekon­sert på Folque.
 ?? ARKIVFOTO: HELGE OTTESEN ?? KOMMER: Synnøve Skree Skjeldal og bandet The Kuraybers spiller på Ibsenhuset under Kulturkrae­sjfestival­en.
ARKIVFOTO: HELGE OTTESEN KOMMER: Synnøve Skree Skjeldal og bandet The Kuraybers spiller på Ibsenhuset under Kulturkrae­sjfestival­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway