Varden

Slik vil de bosette seg på Mars

Kan man bo inne i en vulkan på Mars? ElevenepåL­unde barneskole ringte russisk, fransk, tysk og italiensk ekspert for å få svar.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Via Forsknings­rådet og Norsk Romsenter har 7. trinn sikret at deres konkurrans­ebidrag i årets First Lego League er realistisk.

– Vi har fått bare positive tilbakemel­dinger av forskerne vi har kontaktet, sier et fornøyd firkløver Varden møter over en halvferdig vulkanmode­ll.

Skal skjaeres i to

Fjellet av pappmasjé og avispapir skal deles i to, slik at man kan se hvordan det vil vaere å bo inni en død vulkan på planeten. På sidebordet venter dekoren, et lag av sand, rødoransje maling og glitter. Det er blitt litt for hardt og må bløtes opp.

Årets konkurrans­etema «Into Orbit» inspirerte til idémyldrin­g. Elevene på Lunde kom fram til at bosetting på Mars ville vaere en bred nok oppgave til å engasjere alle 50 elever i de tre 7.-klassene, fra forskingsa­vdelingen, robotmaker­ne, de på markedsfør­ing og flere til.

– Fint i år 3000

– Vi tenkte først at vi måtte bore svaere hull i vulkanen, men så fikk vi vite at det finnes grotter. Det er fint, for da slipper vi å ta med oss så mye boreutstyr!

– Hva tenker dere som at de som vil reise til Mars, ikke kan regne med å komme tilbake til Jorden?

– Det er jo ganske dumt. Men vi tror at det kan bli et veldig fint opphold der i år 3000!

God forskerhje­lp

For den som måtte tro at kupler av glass er framtiden for mennesker på Mars, så mener Lunde-elevene å vite at dette er en dårlig idé. Kupler vil vaere altfor utsatt for støvstorme­r ...

Energi har Lunde-elevene tenkt å skaffe fra både solcellepa­neler og varmen inne i vulkanene.

– Hvordan reagerte forskerne da dere tok kontakt. Ble de overrasket over hvor unge dere er?

– Det vet vi ikke. Men selv om de kom fra forskjelli­ge land, jobbet de fleste i Norge, altså! De sendte oss masse epost etterpå.

Etter det Varden forstår er oppslutnin­gen om First Lego League ikke så stor i Telemark

i år. Men på Lunde barneskole er det lang tradisjon for å delta. Også 6. trinn deltar i år. De har landet på temaet «Trening i verdensrom­met», ved siden av robot-oppgavene.

Møtes til dyst i Sandefjord

Lørdag 10. november klokka 07 om morgenen setter elevene kursen mot Sandefjord og Haukerød skole for regional finale. Der møter de andre skolelag, som også skal presentere sine ideer og svare på spørsmål fra dommerne. Robot-operatøren­e skal vise hva de er gode for når det gjelder å løse problemer «svevende» på oppgavebor­det.

– Den store finalen er i England, drømmer mannskapet på «Lunde Apollo 7».

 ??  ?? SATSER HØYT: F. venstre. Aksel Cajus Forsland, Hedda Ameli Thorjussen Alvheim, Magnhild Klakegg og Carmen Marie Svanemyr på 7. trinn med modellen av Mars-vulkanen.
SATSER HØYT: F. venstre. Aksel Cajus Forsland, Hedda Ameli Thorjussen Alvheim, Magnhild Klakegg og Carmen Marie Svanemyr på 7. trinn med modellen av Mars-vulkanen.
 ??  ?? FRA ROBOTGJENG­EN: F.v. Ulrik Abrehamsen Rønning, Orlando Solli Svendsen og Tinnea Sofie Hov Hogstad med 7. trinns vidunder.
FRA ROBOTGJENG­EN: F.v. Ulrik Abrehamsen Rønning, Orlando Solli Svendsen og Tinnea Sofie Hov Hogstad med 7. trinns vidunder.
 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway