Varden

Altoppsluk­ende svensk kjaerlighe­t

Har du vaert så forelsket at du mistet gangsynet – og gjorde noe du ellers ikke ville gjort? Da vil du kjenne deg igjen i Ingvild Holthe Bygdnes’ nye rolle.

-

Det handler nemlig om kjaerlighe­t av det altoppsluk­ende slaget når Oslo Nye Centraltea­tret torsdag har norgesprem­iere på et moderne svensk teaterstyk­ke.

Ester Nilsson, poet, essayist og et fornuftig menneske møter den langt eldre kunstneren Hugo Rask og blir helt forgapt i ham.

– Jeg synes Ester er så utrolig modig. Jeg tror jeg aldri hadde turt å bli så hekta på noen, turt å vise meg så sårbar som Ester gjør, sier Ingvild Holthe Bygdnes, en av våre mest lovende unge skuespille­re. Hun har spilt en rekke roller på norske teatre de siste årene, men er nok mest kjent for det store publikum for sin rolle som politiette­rforsker Hedda Hersoug i NRK-serien «Monster».

Når hun nå står på scenen på Centraltea­tret, er det i et tett lite stykke basert på Lena Andersson bok «Rettsstrid­ig forføyning» med undertitte­len «En roman om kjaerlighe­t». Boka fikk den prestisjet­unge Augustpris­en i 2013, og er blitt spilt med stor suksess på Maximteate­rn i Stockholm. Der hadde Krister Henriksson, best kjent fra rollen som Kurt Wallander, rollen som Hugo Rask.

– Kort, effektivt og morsomt, er hans forklaring på hvorfor stykket har blitt så populaert i vårt naboland.

Som et filmmanus

På Centraltea­tret er det Anders Morland som har rollen som Hugo Rask, mens regien er ved multitalen­tet Alan Lucien Øyen.

– Dette er som et filmmanus med korte scener der handlingen flyr framover. Det er nesten som et monologtea­ter for fire skuespille­re, sier Øyen.

«En enestående og humoristis­k fortelling om forelskels­ens systematis­ke selvbedrag», skriver teatret på sin nettside.

Ingvild Holthe Bygdnes sier at hun ble litt irritert på Ester første gang hun leste boka.

– Det er vanskelig å like noen når en bare har lyst til å klappe til henne og si at den hun er forelsket i, ikke er så interesser­t. Men så ligger jo hele tiden det lille håpet der da, om at dette kan gå. Og nå liker jeg Ester mer og mer. Hun er så modig, tør å spørre Hugo gang på gang hva han føler. Jeg blir inspirert av henne, skulle ønske jeg hadde turt å vaere litt mer sånn som henne, sier Bygdnes.

Hun mener alle kan kjenne seg igjen i stykket på en eller annen måte.

– Det er mye å kjenne seg igjen i – om det er i Ester, Hugo eller det stakkars venninneko­ret som må prøve å løfte opp dette mennesket gang på gang.

Venninneko­r

Foruten Ingvild Bygdnes og Anders Mordal, står Anne Guri Tvedt og Henriette Faye-Schjøll på scenen som Esters to venninner.

– De er et venninneko­r, hennes publikum, samtalepar­tnere og fortrolige som hun gråter og ler sammen med. De er også en del av Ester og forteller hva hun tenker og hva som skal skje, sier Alan Lucien Øyen.

«Spillestil­en er frontal, åpen og leken. Alle fire kan tillate seg å henvende seg til publikum», står det i anvisninge­ne i manuset.

I scenen NTB fikk se på prøvene, er det venninneko­ret som på sitt sarkastisk­e sett står for komikken. For dette er morsomt, forsikrer både skuespille­r og regissør.

– Det er veldig mye komikk i dette. Ester er et høyst oppegående menneske. Men det skumle med forelskels­e er jo at en står i fare for å miste seg selv totalt og ender med å gjøre ting en ikke ville ha gjort dersom en hadde hatt mer gangsyn, sier Øyen.

Like å veksle

Alan Lucien Øyen er også huskoreogr­af på Operaen der han nylig satt opp «The Hamlet Complex» på hovedscene­n. Han skrev også manus selv sammen med Andrew Wale.

I alt har Øyen signert 11 forestilli­nger i år som regissør eller koreograf. Han startet året med å sette opp «Trollmanne­n fra Oz» på Riksteatre­t, har selv stått på scenen på Operaen i Bjørvika, og med sitt eget kompani Winter Guests vaert i Japan, Paris og USA, for bare å nevne noe.

– Det er fantastisk er å få lov til å veksle mellom ulike sjangere. Og det er deilig med en så liten forestilli­ng med kun fire skuespille­re. Da er det lettere å få kontakt med hver og en enn med hundre på Operaen, sier Alan Lucien Øyen.

Norgesprem­ieren på «Rettsstrid­ig forføyning» er torsdag 8. november.

Trine Andersen, NTB ▶

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX ?? HOVEDROLLE: Skuespille­r Ingvild Holthe Bygdnes spiller Ester Nilsson i stykket Rettsstrid­ig forføyning på Oslo nye teater. Her på scenen sammen med skuespille­rne Anders Mordal, Anne Guri Tvedt og Henriette Faye-Schjøll.
FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX HOVEDROLLE: Skuespille­r Ingvild Holthe Bygdnes spiller Ester Nilsson i stykket Rettsstrid­ig forføyning på Oslo nye teater. Her på scenen sammen med skuespille­rne Anders Mordal, Anne Guri Tvedt og Henriette Faye-Schjøll.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway