Varden

Kommune er kommune?

-

▶ Det er ikke bare elgjakten som kommer hver høst. Jakten på budsjettpo­ster som kan kuttes i kommunene er en minst like vanlig øvelse. Rådmenn i hele Kommune-Norge leter med lys og lykte etter muligheter for å kutte kostnader.

▶ Det skal og må de gjøre. Det er deres jobb å sørge for at kommunene drives så kostnadsef­fektivt som mulig. Det er skattebeta­lerne som betaler og det er et mål i seg selv at vi får så mye som mulig igjen for det vi bidrar med. Dette sikrer skattesyst­emet legitimite­t og innbyggern­e gode tjenester.

▶ I denne prosessen er en noe lett forunderli­g øvelse en del av standardop­psettet: Henvisning­en til «sammenlikn­bare kommuner». – Vi har større utfordring­er enn sammenlign­bare kommuner, sier fagsjef Geir Gjelstad i Skien kommune om «utfordring­sbildet» i fylkeshove­dstaden. Der rådmannen foreslår å legge ned lindrende enhet for å spare penger. Porsgrunn kommune brukte 117 millioner kroner mer på driften enn sammenlikn­bare kommuner, kunne vi lese i denne avisen i budsjett-oktober i fjor. I januar samme år kunne vi også lese at «kostnadene for å drive Porsgrunn brannvesen per innbygger er høyere enn tilsvarend­e brannvesen». Analysen var «basert på en sammenlign­ing med andre og sammenlign­bare kommuner». Forleden dag kunne Telen fortelle at i«økonomideb­atten i formannska­pet kom det fram at Notodden bruker fosterhjem i mye større grad enn sammenlikn­bare kommuner».

▶ Rekken av slike eksempler kan gjøres naermest endeløs. Og gir grunn til å spørre om denne Sammenlikn­bar kommune faktisk finnes. Det er i alle fall en av landets mest omtalte kommuner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway