Varden

Avgiftshop­p på vann

- ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Vann og kloakk blir dyrere i Skien neste år. Hoppet på åtte prosent ble vedtatt enstemmig i hovedutval­get for teknisk sektor. Det vil også bli vedtatt bystyret.

Årsaken er de gamle vannrørene, som lekker ut hele 40 prosent av vannet som produseres.

Det var ikke engang et lite tilløp til debatt om økningen. Utvalgsmed­lem Stein Erik Amlie (H) påpekte hvorfor alle måtte vaere med på økningen: De som politikere hadde selv bestemt at kommunen måtte gjøre en ekstrainns­ats med de gamle rørene. Og han fikk støtte fra Jørn Inge Naess (Frp).

– Dette er en avgift som vi godt kan like. For her blir det faktisk gjort noe. I motsetning til en del andre avgifter og gebyrer, sa Naess, som også viste til det store vannsvinne­t.

– På toppen av andre avgifter

– Dette kommer på toppen av andre utgifter som vi bare sender videre til innbyggere. Og så har vi et betydelig trykk med bompenger også videre, sa Alte Rui (V). I likhet med flere andre som tok ordet, mente han det var en grense for hvor mye gebyrene på vann og kloakk kunne økes.

– Vi må bestrebe oss på å holde slike avgifter lavest mulig i tiden framover, sa Atle Rui.

Vannavgift­en for en standardbo­lig er i 2018 2.096 kroner, mens den neste år blir 2.266 kroner.

Kloakk stiger i samme takt, fra 2.979 til 3.219 kroner.

Noe blir billigere også

Tømming av septik blir imidlertid 9,6 prosent billigere og går ned fra 1.644 kroner til 1.486 kroner.

Feiegebyre­t går opp 4,5 prosent fra 308 til 322 kroner. Mens den grå søppeldunk­en blir én prosent rimeligere og skal koste 2.673 kroner i 2019.

Datasenter

Skulle noen starte et datasenter på Gromstul, kan de glede seg over vedtektsen­dringene, som det var enstemmigh­et om. Istedenfor å betale en halv million kroner i tilknytnin­gsavgift per datahall, kan de søke om å få slippe unna med mesteparte­n.

– Avgiften kan vaere urimelig om det er bare er en liten garderobe i enden av datahallen, opplyser kommunalsj­ef Karin Finsrud til Varden.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? KAN SLIPPE: De som skal starte datasenter på Gromstul, kan søke om å slippe tilknytnin­gsavgift.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD KAN SLIPPE: De som skal starte datasenter på Gromstul, kan søke om å slippe tilknytnin­gsavgift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway