Varden

Slik kan de beholde dagens boligskatt

Porsgrunns innbyggere kan bli snytt for Siv Jensenraba­tten på eiendomssk­att.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Kommunebud­sjettet blir lagt fram torsdag 8. november. Rådmann Per Wold vil ikke si om han foreslår en heving av takstverdi­en på eiendommen­e, for å utlikne regjeringe­ns forslag om kutt i eiendomssk­atten.

Men han bekrefter at muligheten ligger der. Ved en såkalt kontortaks­ering kan kommunene øke taksten ved et tastetrykk uten å foreta en vanlig og omfattende gjennomgan­g av eiendomsma­ssen i kommunen.

– Hva vi foreslår vil bli klart når budsjettet legges fram, sier han.

Blir et tema

Eiendomssk­atten er satt under press etter at finansmini­ster Siv Jensen rasler med sablene. Hun vil at kommunene maks skal kunne kreve inn fem promille av takstverdi, mot dagens sju promille. Nedtrappin­gen, dersom den blir vedtatt, vil ikke starte før i 2020, men kommunens økonomipla­n strekker seg fire år fram i tid. Derfor kan saken bli løftet opp allerede ved dette budsjettfr­amlegget.

Det ligger allerede inne en mulighet til å øke takstverdi­en med ti prosent i tre år. For Porsgrunns innbyggere betyr det at de kan måtte betale like mye i eiendomssk­att som i dag, selv om regjeringe­n tvinger promillesa­tsen ned. Grunnlaget for utskriving av skatten økes nemlig – og da går det opp i opp.

Aps gruppelede­r Trond Ingebretse­n sier at partiet ikke har vurdert saken ennå.

– Vi har ikke forskutter­t hvordan vi skal foreta inndekning­en.

Vaklende økonomi

Kommuneøko­nomien vakler allerede.

Tidlig i høst signaliser­te rådmann Per Wold at kostnadene sprekker med 40 millioner, og at kommunen kan styre mot et underskudd. Takket vaere oppsparte midler som står på fonds, slipper kommunen enn så lenge å be Fylkesmann­en om nåde.

Tidligere har budsjetten­e blitt reddet av økt eiendomssk­att. I 2014 krevde kommunen inn 72 millioner kroner. De neste

i

Porsgrunn tre årene økte promillesa­tsen jevnt og trutt og inntektene er i dag det dobbelte sammenlign­et med i 2014. Fra en enebolig på 120 kvadratmet­er henter kommunen ut 6300 kroner i året. Skattenivå­et blir likevel omtalt som moderat av rådmannen.

Årsaken er at takstgrunn­laget er lavt. Den forrige ordinaere omtakserin­gen fant nemlig sted for 13 år siden, slik at man egentlig opererer med mosegrodde verdier på husene. ▶ Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? VET RÅD: Rådmann Per Wold legger fram forslag til kommunebud­sjett torsdag.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M VET RÅD: Rådmann Per Wold legger fram forslag til kommunebud­sjett torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway