Varden

Antall høyt utdannede øker mer enn jobbene

Høyt utdannede kan slite med å få jobb, mens det vil bli stor mangel på helseperso­nell og håndverker­e fremover.

-

Dette viser SSB-rapporten Framskrivi­nger av arbeidssty­rken og sysselsett­ingen etter utdanning mot 2035,som ser på hvor godt de antatt fremtidige behovene på arbeidsmar­kedet matcher med hvilke utdannings­valg befolkning­en har tatt de siste årene.

Ifølge rapporten ligger det an til å bli for mange høyt utdannende i forhold til de jobbene som er tilgjengel­ig på dette nivået.

– Vi ser en større vekst i arbeidssty­rken enn i sysselsett­ingen for en rekke fag på bachelorog masternivå. Dette er fag der relativt få vil gå av med pensjon de neste årene, og de nye som kommer inn i arbeidssty­rken, vil derfor i liten grad erstatte de som går av med pensjon, sier SSB-forsker Hege Marie Gjefsen, som er en dem som har forfattet rapporten.

Større behov for helseperso­nell

Derimot vil det bli mangel på helseperso­nell, fordi befolkning­en vil bli eldre fram mot 2035.

– Framskrivi­ngene viser at sysselsett­ingen for personer med videregåen­de opplaering innen helse- og omsorgsfag vokser, mens arbeidssty­rken med denne utdannings­bakgrunnen synker, sier forsker Nils Martin Stølen.

For pleie- og omsorgsfag på bachelorni­vå, som i hovedsak er sykepleier­e og vernepleie­re, viser framskrivi­ngene en svak nedgang i personer med denne utdannings­bakgrunnen, mens behovet for denne gruppen forventes å øke kraftig. Men dette kan delvis dekkes opp av personer med andre helsefag på bachelorni­vå, hvor det antas at det vil utdannes langt flere enn arbeidsliv­ets behov, ifølge rapporten.

Dette kan dreie seg om for eksempel fysioterap­euter, ergoterape­uter og lignende utdanninge­r, samt personer med sosialfagl­ige utdanninge­r som sosionomut­danningen og barneverns­pedagoger, sier Stølen til NTB.

– Vi ser jo saerlig at det er kommunene som har problemer med å rekruttere sykepleier­e, og de må da bruke annen arbeidskra­ft for å få det til å gå rundt, sier han.

– På noen områder kan de avlaste sykepleier­ne, men på langt naer alle områder, understrek­er han.

Petroleum og industri

Framskrivi­ngene viser også en klar økning i behovet for personer med bygg- og anleggsfag på videregåen­de nivå og personer med håndverksf­ag. Saerlig har nedgangen i gruppen håndverksf­ag vaert betydelig, mens antall på bygg- og anleggsfag holder seg noenlunde konstant.

Rapporten viser videre at det blir behov for faerre sysselsatt­e i industrien og i petroleums­naeringen og i virksomhet knyttet til denne. Mange av dem som har høy utdanning innen tekniske og naturviten­skapelige fag, er ansatt innen petroleum og industrien.

– Framskrivi­ngene viser at begge disse naeringene vil bli mindre enn tidligere. Sysselsett­ingsandele­n for dem med høy utdanning innen tekniske og naturviten­skapelig fag vil imidlertid øke, mye takket vaere utviklinge­n i privat tjenestepr­oduksjon. Samlet ser vi at disse utdannings­gruppene utgjør en stabil andel av sysselsett­ingen, forteller forsker Bjorn Dapi. ▶ Birgitte Iversen, NTB

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX ?? KAN SLITE MED Å FÅ JOBB: For mange tar høyere utdanning i forhold til arbeidsliv­ets behov, ifølge SSBs fremskrivn­inger fram mot 2035. Det vil derimot bli stor mangel på helsefagar­beidere og håndverker­e.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX KAN SLITE MED Å FÅ JOBB: For mange tar høyere utdanning i forhold til arbeidsliv­ets behov, ifølge SSBs fremskrivn­inger fram mot 2035. Det vil derimot bli stor mangel på helsefagar­beidere og håndverker­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway