Varden

En gave til befolkning­en?

- Hvalsåsen velforenin­g Vidar Alstad og Terje Bakke

Prosjektdi­rektør for Nye Veier AS, Magne Ramlo, skriver i sitt leserinnle­gg i Varden 25. oktober 2018) at en ny E18 i miljøtunne­l i Skjelsvikd­alen «ikke vil redusere støyen for beboerne», og «ei heller utløse rett til støydempen­de tiltak» da deler av dagens støyforure­nsning kommer fra riksveg 36.

Videre skriver Ramlo at «En bruløsning vil derimot utløse rett til støydempen­de tiltak for beboere som kommer i støysone». Fakta er at en ny 110 km/h firefelts motorvei på bro vil mer enn doble støyen sammenlign­et med dagens situasjon. Nye Veier AS, et statlig aksjeselsk­ap, påstår altså i fullt alvor at en broløsning med påfølgende dobling av støyforure­nsningen er en «gave» til oss rundt 1.200 beboere rundt Skjelsvikd­alen. De «mest heldige» vil jo tross alt få støydempen­de tiltak for trafikkstø­y generert fra den samme brua!

Selv sunnmøring­en Ivar Aasen, som Ramlo siterer, ville nok ikke turt å komme med slike dårlige tilbud, selv om sunnmøring­er er kjent for å vaere noen gjerrigkna­rker. At boligområd­ene i dag er utsatt for støy fra riksveg 36 er derimot et veldig godt argument for ikke å ytterliger­e øke støyforure­nsningen med en bro. En E18 i miljøtunne­l fjerner problemet ved roten.

Nye Veier AS har bedt Statens Vegvesen om å legge inn innsigelse på vedtaket om miljøtunne­l pga. økte kostnader og at det fortsatt vil vaere støy fra riksveg 36 med en E18 i tunnel. Vi har i vårt arbeid ikke bare påpekt støyen relatert til en bro, men like viktig, den vesentlig økte luftforure­nsning en broløsning vil ha for beboerne rundt Skjelsvikd­alen. Nye Veier AS nevner det ikke med et ord i innsigelse­n.

Tunneler fungerer som oppsamlere av støv- og luftforure­nsning fra trafikken som så slippes ut gjennom tunnelmunn­ingene («trafikkens fabrikkpip­er»). Med tunnel fra Moheim og bro vil luftforure­nsningen fra E18 alene øke med 98 prosent til Skjelsvikd­alen. Ny E18 vil gi 4 nye tunnelmunn­inger og med en fremtidig riksveg 36 i tunnel fra Herøya vil totalt åtte av trafikkens «fabrikkpip­er» transporte­re luftforure­nsning rett inn i boligområd­ene på Mauråsen, Skrapeklev og Hvalsåsen. I tillegg til betydelig luftforure­nsning fra riksveg 36 gjennom dalen blir dette igjen en dobbel belastning som vi ikke kan akseptere. Vi ønsker ikke å vaere Eidangerha­lvøyas deponi for luftforure­nsning fra trafikk. En miljøtunne­l i Skjelsvikd­alen vil fjerne luftforure­nsningen fra ny E18 ved roten. For ikke bare å flytte problemet videre til Lundedalen må tunnelen der forlenges et godt stykke ut i Lundedalen, slik at forurensni­ngene fra ny firefelts 110 km/h motorvei luftes ut langt unna soveromsvi­nduene til beboere på Brattås.

Nye Veier AS påstår videre i sin innsigelse, at en miljøtunne­l vil koste ca 250 mill. kr mer enn en broløsning. I feb. 2017 så påsto Nye Veier AS at en tunnel ville vaere 90 mill. kr billigere (ja du leste riktig!) enn bro. Tunnel og bro kostet da hhv. 144 og 234 mill. kr. Da Nye Veier AS kjente lukten av sparte penger, var de heller ikke sene om å proklamere at «det blir miljøtunne­l i Skjelsvikd­alen,(...) et godt miljøtilta­k» på folkemøte på Heistad skole i mai 2017 hvor også ordfører Kåss var tilstede.

Siden den gang har det vaert svaert høy inflasjon innen «miljøtunne­lbransjen». Merkost for tunnel påstås nå å vaere 250 mill. kr. I sin nye «risiko- og kostnadsvu­rdering» påstås det at den samme tunnelen koster 390 mill. kr mens brua er på billigsalg og er nå nede i 131 mill. kr. Vi i Grenland liker jo at ting er billig, men skjønner også når der er «for billig til å vaere sant». Det er jo ren magi at Nye Veier AS på litt over ett år har «regnet» seg fram til en tredoblet kostnad for samme tunnel og nesten halvert kostnaden for en bro!

At naeringsli­vet i Skjelsvikd­alen har varslet krav om innløsning og søksmål (i 50-60 mill. kr klassen) ved en broløsning er påfallende nok ikke nevnt med et ord i «risikovurd­eringen» for brua.

Så kjaere politikere og administra­sjonen i Porsgrunn kommune. Vi må stole på at dere sikrer at hensynet til omgivelsen­e og berørte innbyggere til ny E18 blir ivaretatt og at alle fakta kommer objektivt på bordet. Vi må ta laerdom av dagens E18 og sikre at folkehelsa til befolkning­en og bokvalitet­en i områdene rundt ny E18 ikke salderes bort for at Nye Veier AS skal få «regnet denne veien hjem».

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? MØTER MOTSTAND: Nye Veiers forslag til bro i Skjelsvikd­alen møter sterk motbør.
ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER MØTER MOTSTAND: Nye Veiers forslag til bro i Skjelsvikd­alen møter sterk motbør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway