Varden

Kongens Dam må bevares

-

Som tidligere Herreinnby­ggere gjennom mer enn 20 år, har vi med stor undring registrert at det er seriøse planer om å rive Kongens Dam.

Det er både surrealist­isk og i høyeste grad uvirkelig å tenke på at dette imponerend­e byggverket står i fare for å bli fjernet. Og at vedtak om dette kan bli fattet om ikke lenge. Prosessen pågår nå!

Å ta vare på vår felles kulturarv er noe som de fleste, både enkeltmenn­esker, kommuner og på nasjonalt plan, ser på som svaert viktig for å kunne forstå historiske sammenheng­er - for å knytte tidligere tider opp mot våre egne liv.

Herre represente­rer et av landets aller første industriom­råder med røtter helt tilbake til før 1500-tallet. Svaert lite er bevart av fysiske minner fra denne tidlige industrihi­storien. Sagbrukene er borte. Tidligere demninger på Herre er revet. Spiker-og stangjerns­hammerne finnes ikke lenger rester av.

Tømmerfløt­ning var gjennom mange år helt sentralt i arbeidet med å frakte tømmer nedover vassdraget. Her var tømmerrenn­er svaert viktige konstruksj­oner. Heldigvis har entusiasti­ske dugnadsfol­k med imponerend­e innsats tatt vare på slike renner lenger oppe i vassdraget. Men hvis Dammen blir borte, vil den nederste og mest synlige og tilgjengel­ige delen av tømmerrenn­ene bli revet. Nok en viktig attraksjon forsvinner. Dette vil vaere et stort kulturhist­orisk tap som i første rekke kommunen må forhindre dersom eier ikke makter å ta vare på Dammen.

Rivning av Kongens Dam vil vaere en irreversib­el handling – vi vil alle bli fattigere.

Arkitektur er viktig. Flotte byggverk gjør oss stolte og glade. Vi gjenkjenne­r steder vi har besøkt gjennom erindringe­r av bygninger som har gjort inntrykk på oss. Kongens Dam represente­rer en sterk identitets­faktor hos alle som har en tilknytnin­g til Herre. Det gjør oss godt å betrakte den. I den lyse årstid perioder med veldige vannmasser i fritt fall. Om vinteren med vegger av is! Og demningen i seg selv. Den er storslagen! Den gir positiv energi – ikke bare til kraftstasj­onen som heldigvis er bevart, men til oss alle som er glade i Herre.

Deterså mye snakk om folkehelse. Og trivsel. Når vi vet hvor mye demningen har betydd for oss personlig, og hvor sterkt den står i bevissthet­en til alle som bor på Herre, vil det vaere til ubotelig skade for stedet om den blir borte.

Noen av de fineste opplevelse­r vi fortsatt har, er å komme til Herre på vinters tid, spenne på oss skiene og nyte en tur på Herrevassd­raget. Det er som å vaere på høyfjellet! Ingen biler, ingen støy, lite bebyggelse – bare nydelig natur. Det blir ikke det samme når vannet blir senket 8-10 meter! Mye av gleden blir borte. Og minnene om fordums herlige kanoturer både i skolesamme­nheng og i familien bringer tanker om at denne aktivitete­n også blir rammet om Dammen forsvinner.

Vi slutter oss til alle dem som ønsker å bevare Kongens Dam slik den står i dag, og håper at kommunen og andre gode krefter vil bidra til at demningen også i fremtiden vil bestå til glede og berikelse for oss alle.

Knut og Oddrun Segtnan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway