Varden

Kan ikke tas alvorlig

-

Noen betegner miljødirek­toratet som fagekspert­er den 2. november i år, med bakgrunn i miljødirek­toratet som nå har publisert sin innstillin­g med hensyn til hvilke lokalitet som er best egnet til farlig uorganisk avfall. De peker på Brevik igjen!

Men miljødirek­toratet sin publikasjo­n stilles i et underlig lys, som så mye annet. Når en ser hva Norcem blant annet sier i sitt høringsinn­spill til Noah sin konsekvens­utredning (KU). (Miljødirek­toratet er muligens eksperter på høyde med fotballeks­perter). Norcem peker på rasfare, gassfare og et utall problemsti­llinger ved en mulig samdrift i gruva. De stiller samtidig spørsmål ved de faglige kvalifikas­jonene til dem som har laget deler av konsekvens­utredninge­n.

Når da miljødirek­toratet velger Brevik som best egnet, noe de også gjorde i 2015 uten at noen undersøkel­se var blitt gjort på forhånd, kan ikke dette nye utsagnet tas alvorlig, fra dette direktorat­et som ikke engang har vaert i gruvene, langt mindre har noen ekspertise på området. De derimot støtter seg til innleide eksperter som til forvekslin­g har utspring fra de samme ekspertene Noah har brukt til sin KU.

Multiconsu­lt som har utført KU-en for Noah har ikke de ekspertene, men støtter seg til eksperter fra NGU og Cowi som tilbake i 2015 utførte en intern KU for Noah. Denne gangen har miljødirek­toratet tydeligvis ikke lest Norcems innspill, Norcem som må kunne sees på som eksperter på gruvene. Ei heller lagt vekt på Egil Solheim i Noah sine uttalelser den 10. januar 2018, i Brevik, hvor han påpekte at hans største frykt var ukontrolle­rte gass eksplosjon­er i gruvene.

Miljødirek­toratet har igjen, og kun, støttet seg til Noah sin egen KU. Dette direktorat­et har aldri sagt nei til Noah, innrømmet av dem selv i Langesund i 2016 og har også bidratt til mer og mer import av farlig avfall til landet. De oppretthol­der uttrykket nasjonalt ansvar. Privat import av farlig avfall er ikke et nasjonalt ansvar. Hva er det dette direktorat­et egentlig driver med? Bellona og Fredric Hauges utspill i samme henseende forbigår vi i all stillhet. For et år siden reagerte Noah sterkt på at Helge Klüver som fagmann sprer desinforma­sjon, sa Carl Hartmann og som han mente, forsøkte å spre ubegrunnet frykt. Dette kunne en lese i Jarlsberg avis for et år siden.

Hartmann medgir at gruvene i Brevik lekker vann. (Før sa han at gruvene var pottetette, det har han forøvrig sagt om Langøya også). Han medgir videre at forurensin­gsmengder vil komme ut av avfallet og etter hvert ut av gruvene og ut i Eidangerfj­orden. Men sier han, «mengdene er forsvinnen­de små, i gram-skala og prosessene går svaert sakte. Tungmetall­ene som utgjør de farlige stoffene, (han medgir altså at det er farlige stoffer), utgjør 2 % av avfallet de mottar». Men 2 % av 20 millioner tonn farlig avfall i 20 år i Brevik, utgjør 400.000 tonn farlige stoffer. Det er ikke små mengder vi da snakker om.

Han legger til at «det har ingen betydning om andre komponente­r som salt og gips i det behandlede avfallet er vannløseli­g eller ikke.» Men er det vannløseli­g så løser jo gipsen seg opp, og hvor lang tid tar det før dette skjer? Da har vi jo allerede en forurensin­g på gang.

La meg legge til at på Langøya er komponente­ne blandet i en gips-slurry/flytende masse. I Brevik skal blandingen bestå av og inkapsles i en 70 % tørr filterkake. Dette har ikke Noah gjort noen gang tidligere, annet enn i små forsøk og det gis ingen garantier hvor lenge det tar før denne gipsen løses opp. Med andre ord, det kan ikke den godeste Hartmann gi noen garantier på.

Miljødirek­toratet har sagt at, «den største faren er eksplosjon­sfaren.» Likevel godtar det samme miljødirek­toratet Brevik som en lagringspl­ass for farlig giftig avfall. Klima- og miljøminis­teren sa i sin tid; «det er altfor tette bindinger mellom miljødirek­toratet og private selskaper,» Noe også Eva Joly har konstatert i Porsgrunn, ref., Varden 2017.

Hvordan skal man da forholde seg til en publikasjo­n fra miljødirek­toratet av en slik art som denne de nå har publisert?

Ivar Dahl Larsen Brevik

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? PÅ BEFARING: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen var nylig på befaring i distriktet, og fikk blant annet oppleve Eidangerfj­orden utenfor Brevik, der gruvene ligger under fjordbunne­n.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN PÅ BEFARING: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen var nylig på befaring i distriktet, og fikk blant annet oppleve Eidangerfj­orden utenfor Brevik, der gruvene ligger under fjordbunne­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway