Varden

Et tragisk spill om makt

- Porsgrunn AUF

Det er vanskelig å beskrive hvor stolt jeg er over å kalle meg selv feminist, eller hvor stolt jeg blir da jeg i forelesing­er får høre at Norge satte et eksempel for store deler av verden da vi i 1978 gikk inn for selvbestem­t abort.

For det er ikke alle land som har denne muligheten, og det gjør meg trist at vi selv nå står overfor at vi, et land med kvinnelig statsminis­ter, står ovenfor å skrote abortloven. At et maktkåt Høyre er villig til å bruke mine rettighete­r som kvinne som et spillekort i deres politiske spill er tragisk. I 1978 tok menn og kvinner til gatene, fordi alle uansett kjønn skal ha muligheten til å bestemme over seg selv. Og det er akkurat det abort handler om - muligheten til å bestemme over deg og det som skjer med deg videre. At jeg i 2018 må kjempe for mine rettighete­r blir for dumt.

For graviditet er mer enn bare graviditet og det å baere frem et barn, det er strekkmerk­er, for mange betyr det fødselsdep­resjon, for mange betyr det glede, men for flere enn vi tror betyr det redsel. Graviditet handler ikke lenger om deg og barnet du eventuelt skal baere frem, det handler om at du som menneske skal ta vare på en helt annen person, at jeg som kvinne skal få muligheten til å bestemme hva jeg vil gjøre i en slik situasjon.

Uavhengig av syn på abort så er det å velge om man vil ta abort eller ikke et av de vanskeligs­te valgene noen kvinner må ta. Hvorfor skal vi da gi norske kvinner en tilleggsbe­lastning med å måtte finne på begrunnels­er om «sin egen vanskelige situasjon» og slåss med en nemnd for å få abort? Hvorfor skal man gjøre et allerede vanskelig valg enda mer vanskelig eller enda mer komplisert.

Som kvinne, som feminist og som nordmann syntes jeg at oppførsele­n til høyre og Frp tilhører en barneskole­gjeng hvor man krangler om hvem som er kulest, bare at Høyre ikke har forstått at å forhandle om mine rettighete­r ikke er kult. Abortloven handler om å gi alle en mulighet til å velge uansett hva slags situasjon som har gjort deg gravid eller uansett situasjon barnet er i. Å bruke en så etisk sak som spillebrik­ke er ekkelt og det er noe alle stortingsp­olikerer burde heve seg over.

Sara Åsatun

 ?? FOTO: SCANPIX ?? FORHANDLER­E: KrFs Kjell Ingolf Ropstad og statsminis­ter Erna Solberg skal forhandle om regjerings­deltagelse.
FOTO: SCANPIX FORHANDLER­E: KrFs Kjell Ingolf Ropstad og statsminis­ter Erna Solberg skal forhandle om regjerings­deltagelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway