Varden

Ingeniører må bidra til å nå målene

- Tore Borlaug Leder NITO Telemark

FNs baerekraft­smål høres for mange ut som noe uoppnåelig­e greier som politikere snakker om på toppmøter og i festtaler. Men i det siste har det skjedd en dreining.

Flere og flere, også kommersiel­le virksomhet­er, har satt baerekraft­smålene på egen dagsorden og bruker dem som mål for hvordan egen virksomhet blant annet kan bli mer miljøvenni­ng. Vi i NITO, Norges største organisasj­on for ingeniører og teknologer, har også valgt oss ut noen baerekraft­smål som har bidratt til ny politikkut­vikling og som danner grunnlaget for politikken som skal vedtas på vår kongress i oktober.

Flere av målene er direkte sammenfall­ende med formålet for en fagforenin­g som NITO: Anstendig arbeid og økonomisk vekst, god utdanning og likestilli­ng mellom kjønnene. Hvis vi utvider perspektiv­et og trekker inn det ingeniøren­e jobber med i sitt daglige arbeid, er flere av målene direkte relevante for ingeniører: Rent vann og gode sanitaerfo­rhold, ren energi for alle, innovasjon og infrastruk­tur, baerekraft­ige byer og samfunn og sist, men kanskje aller viktigst, stoppe klimaendri­ngene.

Ingeniøren­e kommer til å spille en kritisk rolle i arbeidet som omfatter klima og miljø. Baerekraft­smålene setter ord på utfordring­ene vi står overfor, løsningene må vi finne sammen. Vi mener at teknologi og innovasjon vil hjelpe oss å løse en del av miljøutfor­dringene. CO2-fangst og -lagring er et eksempel på en stor og omfattende teknologis­k utfordring som sannsynlig­vis er helt nødvendig for å nå togradersm­ålet.

Av litt mer naere og tilsynelat­ende enkle innovasjon­sutfordrin­ger er alternativ­er til plast og utvikling av gjenvinnba­re materialer. Omlegging til sirkulaerø­konomi vil vaere et sentralt bidrag til et mer baerekraft­ig samfunn, og her må ingeniøren­e sitte i førersetet. I Norge er byggenaeri­ngen i gang, og her er det store gevinster i gjenbruk, avfallshån­dtering og smarte bygg med lavt energiforb­ruk, for å nevne noen viktige tiltak.

Ingeniøren­e har spilt en svaert sentral rolle i samfunnsut­viklingen, fra industrial­iseringen og fram til i dag. Vi må vaere så aerlige å innrømme at ikke alle nyvinninge­r vi har bidratt med har vaert like baerekraft­ige. Innen transport og industri er det valgt løsninger som vi i ettertid kan se har gitt for store negative avtrykk på kloden. Samtidig har effektiv transport, industrial­iseringen og nye energikild­er som olje og gass gitt velferd for millioner av mennesker verden over.

Tenk gIobalt, handle lokalt er et av slagordene i miljøbeveg­elsen. Ingeniører i Telemark har mye å bidra med for en baerekraft­ig framtid. Nå må vi bruke de oppfinnsom­me ingeniørho­dene til å skape en framtid der vi kan kombinere vekst, arbeidspla­sser og økonomisk trygghet for alle med en baerekraft­ig bruk av jordas ressurser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway