Varden

Noah, Bellona og direktorat­et

- Knut Schüller leder, Vern om Grenland - nei til deponi

Nok en gang er Miljødirek­toratet (M.dir) ute med en hyllest til Dalen gruves egnethet til deponi. Dette selvfølgel­ig før alle høringssva­r er innlevert.

Det de legger til grunn er Noahs konsekvens­analyse (KU). Ingenting i veien for å etablere et nytt «nasjonalt» deponi i Dalen gruve er velkjente toner fra Noah og M.dir. Jeg minner om direktør Ellen Hambros henvisning til en miljøfagli­g vurdering i 2015 som skulle vise at Dalen gruve var velegnet til deponi. Etter et halvt år med klager og purringer kom svaret fra M.dir, den miljøfagli­ge vurderinge­n finnes ikke, og kan dermed ikke utleveres.

Det gis blaffen i internasjo­nale avstandskr­av som Norge er forpliktet til å følge gjennom EUs avfallsdir­ektiv. Separasjon­savstander til befolkning og boligområd­er er utelatt. Derimot heller M.dir, og Noahs bekymring i retning av at en lavart kan bli skadeliden­de, og ved det utredes. Det er så mangelfull­t fra M.dirs side at forholdet burde vaert påtalt. Grunnloven­s miljøparag­raf §112 utelates. Det at staten mangler hjemmel for å etablere deponi i Dalen gruve, og at det er Porsgrunn kommune som er rette planmyndig­het er også utelatt. Ingen respekt for lokaldemok­ratiske avgjørelse­r, og folkets vilje.

Det gis blaffen i teknologis­ke eksperters uttalelser både på geologi og kjemi. Videre er en samfunnsøk­onomisk vurdering fravaerend­e, ved å sette 20-50 års utnyttelse til deponi opp mot 1.000 års utnyttelse av de samme arealer. Her kan nevnes fiskeoppdr­ett, biomasse, grønnsakdy­rking, og slik utnytte CO2 fra sementfabr­ikken. Når det gjelder samfunnsny­ttig utnyttelse av gruvegange­ne er det vel stort sett bare fantasien som begrenser.

Videre følges ikke direktiven­e som pålegger å behandle avfallet så naer inntil der det oppstår som mulig. Altså er det i 2018 både lovstridig og fantasiløs­t å legge et kjempedepo­ni helt syd i et langstrakt land som Norge.

Stortingsm­elding 45 som kom i vinter går på at avfall er en resurss, og går ut på krav til gjenvinnin­g og resirkuler­ing. Dette med gjenvinnin­g og resirkuler­ing er ikke hensynstat­t i M.dirs vurdering av fremtidige deponier og kapasitet. Hvordan kan politikern­es gode intensjone­r om gjenvinnin­g og resirkuler­ing ivaretas med et fagdirekto­rat som faktisk går motsatt vei? Det vises selvfølgel­ig til at vi skal ta vare på avfall vårt, det er et nasjonalt ansvar. Det er det eneste jeg vil gi M.dir rett i, men nok en gang kommer en unnlatelse, størstepar­ten av avfallet tiltenkt Dalen gruve har ikke sin opprinnels­e i Norge. I følge EU-regler skal medlemslan­dene sørge for tilstrekke­lig behandling­s- og deponering­skapasitet innenfor det enkelte medlemssla­nds grenser.

Direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri er nok en gang ute med tidsnød-argumentet overfor klima og miljøminis­ter Ola Elvestuen. Det er forståelig at industrien trenger forutsigba­rhet, men i sin uttalelse slakter M.dir Raudsand-alternativ­et som uegnet, og heller ikke operativt til 2022. Har Stein Lier Hansen tenkt på at Norge da står uten et reelt tilbud om deponi, da Dalen gruve er uaktuell? Naerheten til folk og boligområd­er kan ikke endres, samt at Norcem ikke vil tillate samdrift deponi og råstoffutt­ak samtidig. Dette, Lier Hansen, er ganske enkelt et resultat av M.dirs inkompetan­se og pro Noah-holdning.

Jeg kan ikke unngå å få med at også Frederic Hauge slenger seg på, og for andre gang ønsker statlig ekspropias­jon av Dalen gruve med den begrunnels­e. Det handler om at i en del situasjone­r må lokalsamfu­nnet akseptere en ulempe på vegne av storsamfun­nets behov. Det er statens ansvar å overta deler av gruveanleg­gene som gjøres tilgjengel­ig for deponi, ikke tiltakshav­ers ansvar, sier Frederic Hauge. Frederic, har du ennå ikke forstått at privat import av farlig avfall ikke er et statlig ansvar å tilrettele­gge for? Forresten så tror jeg ikke at statlige myndighete­r tenker i din retning engang da det vil bety nedleggels­e av Norges største sementfabr­ikk med sine rundt 170 arbeidplas­ser.

Jeg avslutter med å ønske Fredrik Hauge og M.dir god bedring. Videre så håper jeg at Stein Lier Hansen og Norsk Industri setter inn kreftene sine for å opprette varige, gode løsninger for industrien inn i fremtiden. For nå sitter de virkelig i klemma takket vaere Miljødirek­toratets slette arbeid, og for at de selv aldri har vaert villig til å ta ansvar for eget avfall, kun dumpet.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? KLART NEI: Artikkelfo­rfatteren overrakte klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen T-skjorte med et tydelig budskap da ministeren besøkte Brevik nylig.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN KLART NEI: Artikkelfo­rfatteren overrakte klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen T-skjorte med et tydelig budskap da ministeren besøkte Brevik nylig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway