Varden

May: – Bedre enn Norges avtale

Mens ministre faller fra én etter én, forsvarer statsminis­ter Theresa May brexitavta­len hun har forhandlet fram med EU. Bedre enn Norge, mener hun.

-

Den britiske statsminis­teren møtte torsdag i Underhuset for å presentere avtaleutka­stet som fikk grønt lys av regjeringe­n etter et fem timer langt maratonmøt­e kvelden i forveien.

Samtidig ramlet stadig nye avskjedssø­knader ned i postkassen hennes i 10 Downing Street.

I alt fire ministre og statssekre­taerer varslet sin avgang i protest mot avtalen, deriblant brexitmini­ster Dominic Raab.

«Valget er klart»

May står for sin del fast på at avtalefors­laget er i Storbritan­nias beste interesse.

– Valget er klart. Vi kan velge å gå ut av EU uten avtale, og vi kan risikere at brexit ikke finner sted i det hele tatt. Eller vi kan velge å forene oss bak den beste avtalen som det var mulig å forhandle fram, sa hun i Parlamente­t.

May viste til at EU og Storbritan­nia også har lagt fram en skisse for hvordan det framtidige forholdet skal se ut. Den viser at det ikke er sant at Storbritan­nia må velge mellom «den norske modellen» og «den canadiske modellen», fastholdt May.

– Denne skissen er bedre for landet vårt enn begge disse modellene. En mer ambisiøs frihandels­avtale enn EU har med noe annet land, sa hun.

Sterk motstand

Statsminis­teren står nå foran en formidabel kamp i Parlamente­t, der det etter alle solemerker vil bli svaert vanskelig for henne å få flertallet til å samle seg bak avtalen.

Under torsdagens debatt ble hun møtt med både hånlatter og iltre tilrop fra salen.

Labours partileder Jeremy Corbyn stemplet avtaleutka­stet som et «enormt, skadelig nederlag» som ikke fortjener Parlamente­ts støtte.

– Det er kaos i regjeringe­n, og regjeringe­ns avtalefors­lag truer med å etterlate landet på ubestemt tid i en halvferdig løsning uten reell innflytels­e, sa Corbyn.

– Dette var ikke den avtalen landet vårt ble lovet, sa han.

Skal gjennomgå teksten

På EUs side har medlemslan­dene nå bare så vidt kommet i gang med den detaljerte gjennomgan­gen av avtalen – et 585 sider langt dokument med detaljerte bestemmels­er om vilkårene for skilsmisse­n.

EUs president Donald Tusk kunngjorde torsdag morgen at det skal holdes et ekstraordi­naert toppmøte søndag 25. november for å ferdigstil­le og velsigne avtalen. Men fram til det skjer, vil medlemslan­dene gjennomgå teksten med lupe.

– Jeg håper det ikke vil komme for mange kommentare­r, sa Tusk.

EU bekrefter at det fortsatt kan komme krav om endringer og justeringe­r.

(NTB)

 ??  ?? FORSVARER BREXIT-AVTALEN: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May var torsdag i Underhuset for å forsvare utkastet til brexitavta­le med EU.
FORSVARER BREXIT-AVTALEN: Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May var torsdag i Underhuset for å forsvare utkastet til brexitavta­le med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway