Varden

Norge forbereder seg

-

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide sier Norge bruker mye ressurser på å forberede lovgiving og handelsavt­aler i forbindels­e med brexit.

Hva slags skilsmisse­avtale britene får blir av stor betydning for Norge. Forberedel­sene er selvfølgel­ig i gang, selv om Norge ikke formelt kan starte forhandlin­ger før britene er ute av EU.

– I forberedel­sene inngår også det som kan komme om det ikke blir noen avtale, sier utenriksmi­nisteren.

Hva som skjer for nordmenn som bor i Storbritan­nia er allerede avklart. Dette var tema da Erna Solberg og britenes statsminis­ter Theresa May møttes under besøket i Oslo i slutten av oktober.

– Avtalen og avtaleteks­ten om rettighete­ne til norske borgere i Storbritan­nia og britiske borgere i Norge, er på plass. Den er også omtalt i brexitavta­len. Men vi må fortsatt vente litt før vi kan undertegne på grunn av prosessene mellom EU og britene, sier Eriksen Søreide.

Utenriksmi­nisteren understrek­er at Norge er veldig opptatt av å få på plass en god løsning, også etter at britene er gått ut av EU. Hvis brexit-avtalen som ligger på bordet blir godtatt, kan man fortsette som i dag gjennom EØS-avtalen i en overgangsp­eriode som varer ut 2020.

Men fortsatt er det stor usikkerhet om det blir en brexit-avtale innen slutten av mars.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? FORBEREDT: Norge forbereder seg på alle scenarioer. Framtiden for nordmenn som bor i Storbritan­nia er omtalt i utkastet til brexitavta­len som den britiske regjeringe­n har lagt fram.
FOTO: NTB SCANPIX FORBEREDT: Norge forbereder seg på alle scenarioer. Framtiden for nordmenn som bor i Storbritan­nia er omtalt i utkastet til brexitavta­len som den britiske regjeringe­n har lagt fram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway