Varden

Feil å fjerne paragraf 2c

- Emilie Schäffer ordførerka­ndidat for Skien Høyre

Jeg ser Varden på lederplass etterspør at Høyre-damer kaster seg inn i abortdebat­ten som pågår for tiden. Det er viktig å vaere klar over én ting: Dette dreier seg ikke om abort før 12. svangerska­psuke. Det er og skal fortsatt vaere opp til den enkelte kvinnen.

Så hva dreier dette seg egentlig om? Jeg synes Aftenposte­n 9/11 forklarer dette godt og siterer dem her: «KrF ønsker å fjerne hele paragraf 2c, Erna Solberg har åpnet for å vurdere om den kan byttes ut med en formulerin­g som åpner for abort etter uke 12 dersom barnet IKKE vil vaere levedyktig. En strikt definisjon vil bety at 80-90 prosent av abortene som i dag innvilges etter paragraf 2c, vil bli forbudt.

Men, en professor som har sett på dette, tviler likevel på at fjerning av denne paragrafen vil gi faerre aborter, slik KrF ønsker. Kvinnene kan da søke etter paragraf 2a eller 2b, som åpner for abort etter uke 12 dersom svangerska­pet, fødselen eller omsorgen for barnet «kan føre til urimelig belastning for kvinnens fysiske eller psykiske helse», eller «sette kvinnen i en vanskelig livssituas­jon».

Fjerningen av paragrafen innebaerer likevel en innstrammi­ng, fordi nemndene blir nødt til å stille flere naergående spørsmål til kvinnene om deres livssituas­jon, helse, økonomi og nettverk for å innvilge abort etter disse bestemmels­ene. KrF ønsker også å forby tvillingab­ort.

I Norge har kvinner rett til selvbestem­t abort inntil uke 12 i svangerska­pet. Gjelder også for kvinner som er gravid med flerlinger, og som ønsker å fjerne ett eller flere friske fostre. Av medisinske grunner fjernes ikke fostrene før rundt uke 12 eller 13. KrF vil fjerne denne muligheten (altså etter 12-ukers fristen). Dermed må kvinner som er gravid med to friske tvillinger, enten baere frem begge, eller avbryte hele svangerska­pet hvis KrF får det som partiet vil.»

Etisk er dette vanskelige spørsmål. Selv har jeg grublet lenge og vel på dette. Men tenker at det blir feil å fjerne §2C. Å bringe frem et alvorlig sykt barn må kvinnen få bestemme selv. Vi mennesker lever i ulike livssituas­joner. Det som kan vaere gjennomfør­bart for noen, kan vaere svaert vanskelig for en annen.

Tvillingab­ort: Å fjerne et søsken i mors liv etter uke 12, med begrunnels­en at man bare ønsker å bringe frem ett av barna er et stort etisk dilemma jeg tenker det kan vaere grunn til å se naermere på.

Ingen må tenke og tro at en abort - enten den skjer før uke 12 eller etterpå - blir brukt som en enkel løsning på noe som helst. Det er mange kvinner som kan skrive under på det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway