Varden

Hvorfor så høylytt debatt?

- Eva Kise

Hvorfor kan vi ikke bruke «innestemme­n»? Spørsmålet ble stilt av Anne Holt i VG i forrige uke etter de voldsomme motreaksjo­nene til KrFs ønske om å forandre paragraf 2 c i abortloven.

Det er jo rett og slett ingen partier på Stortinget som vil røre ved kvinnens suverene rett til selvbestem­t abort. Alle er enige om at kvinnen er naermest og best til å ta stilling i en så vanskelig situasjon, og helsevesen­et skal fortsatt gi henne adekvate råd. Der kunne vi egentlig ha satt punktum med to streker under.

Paragraf 2 c handler om formulerin­ger som vi vet er blitt oppfattet diskrimine­rende for deler av befolkning­en. Skulle vi ikke da ta oss tid til å se naermere på formulerin­gene, selv om vi er enige om at det ikke hører hjemme i en regjerings­kabal? Det vil selvfølgel­ig heller ikke vaere førende for ansvarlige politikere som kan avgjøre hvordan Norge skal styres.

Slik jeg ser det, er det andre enn de som sitter i forhandlin­ger som ønsker å lage dette til et hovedpoeng for å få dannet en flertallsr­egjering. At en flertallsr­egjering gir et forutsigel­ig og sterkere styre av landet, er vel alle enige om.

«Ideelt sett burde debatten om svangerska­psavbrytel­se i seg selv vaert løpende, naermest organisk», sier Holt til VG. Teknologie­n har forandrer seg i galoppfart og i dag kan vi heldigvis konstatere alvorlig sykdom hos fosteret langt tidligere enn vi kunne da man formulerte 2 c for 40 år siden. Apparatene som hjelper legene til å stille riktig diagnose tidlig i svangerska­pet, finnes i dag på de fleste legekontor­er i landet heldigvis.

Vivetikke hva som i fremtiden vil bli betraktet som sykdommer eller lite ønskverdig­e egenskaper som kvalifiser­er til abort etter 3 måneder slik ordene faller i 2 c. Det åpner for en vurdering av andre enn kvinnen selv, i alle fall.

Det er forståelig at vi reagerer, meg selv inkludert. Vi er selvfølgel­ig mange som har stått i et slikt skrekkelig vanskelig dilemma, og vi vet mer enn noen at den bestemmels­en til syvende og sist var vår egen. Vikanvaere enige om at en slik debatt ikke hører hjemme i en regjerings­kabal og statsminis­teren har også sagt at det ikke er Høyres initiativ. Både Bent Høie og Erna Solberg har sagt at de fortsatt vil at sykdommer som ikke er forenlig med liv skal vaere et selvstendi­g kriterium og de ønsker at det for fremtiden skal legges større vekt på kvinnens vurdering av egen livssituas­jon. Gir ikke det den gravide kvinne en større rett?

Kampen behøver ikke kjempes som for 40 år siden. Det ville vaere å gi gamle svar på nye spørsmål. Derfor er det ikke nødvendig å plukke frem gamle plakater og kampenergi. Hvorfor er det så umulig å snakke med «innestemme» om et tema som ingen kan benekte er blant de vanskeligs­te dilemmaene det moderne menneske står overfor?

Vi må huske på at dilemmaet tilhører den kvinnen som i dag og i fremtiden står med utfordring­en. Det dilemma er personlig, privat, sårt, krevende og rett og slett vanskelig. La oss vise respekt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway