Varden

Tror på Norcem-drift i 10-15 år til

Norcemlede­lsen aner ikke hva klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) vil gjøre i deponisake­n.

- ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Høringsutt­alelsen fra Miljødirek­toratet som kom 31. oktober, konkludert­e med at Brevik er godt egnet som lokalitet for etablering av et deponi for uorganisk, farlig avfall. Direktorat­et er også opptatt av at Noah har mulighet til å strekke mottakskap­asiteten for eksisteren­de deponi fram til 2024, for å tilrettele­gge for deponering i Brevik.

Per Brevik er direktør for baerekraft og alternativ­e brensler i Heidelberg­Cement.

– Hva tenker han om Norcems gruvevirks­omhet framover hvis statsråden følger rådet fra direktorat­et, tror han de tyske eierne i Heidelberg Cement vil legge ned gruvedrift­en?

– Jeg vil ikke spekulere rundt framtida. Det er myndighete­ne som har ballen, sier han. Han ønsker heller ikke kommentere Bellona-leder Frederic Hauges utspill om at staten kan eksproprie­re gruvene.

Mer enn nok stein

– Vi forholder oss til vår konsesjon for gruvedrift­en som går fram til 2040, sier Brevik, men han tror ikke de vil holde på så lenge.

– Det er mer enn nok kalkstein i gruvene. Vi kunne ha drevet i mange tiår, men jeg tror ikke vi vil holde på mer enn 10 til 15 år framover, sier han. En videre utvinning av kalkstein i gruvene er et økonomisk spørsmål for konsernet. I dag tar Norcem ut kalkstein parallelt med å kjøpe kalkstein fra Verdal.

Ingen signaler

Tirsdag 6. november var Brevik, fabrikksje­f Per Ole Morken og gruvesjef Trond Kaasa i møte med klima- og miljøminis­ter Elvestuen, statssekre­taer i Klimaog miljødepar­tementet Atle Hamar i tillegg til fire andre representa­nter for embetsverk­et. Møtet varte i cirka en time.

– De var svaert godt forberedt og hadde tydeligvis lest høringsutt­alelsen vår godt, sier Brevik. Han syntes både Elvestuen og byråkraten­e stilte gode, detaljerte spørsmål.

– De gikk i detalj og vi hadde en svaert god diskusjon, sier han, men noen signaler om hva de ønsket å gjøre videre, kom overhodet ikke fram i dette møtet.

Ingen mening

– De meldte lite tilbake, sier Brevik. Han legger ikke skjul på at han gjerne skulle visst hva de ville gjøre.

– Miljødirek­toratet har konkludert til fordel for et deponi i Norcemgruv­ene til tross for at Norcems ledelse har gitt klart uttrykk for at forutsetni­ngen for et deponi var avsluttet gruvedrift.

– Jeg vil ikke ha noen mening om Miljødirek­toratets høringsutt­alelse, sier Brevik.

Ligger på nett

På nettsiden regjeringe­n.no ligger det nå 220 høringsutt­alelser

fra både private, offentlige og bedrifter. Miljødirek­toratets uttalelse ligger ikke der.

 ??  ?? DEPONI: Per Brevik, direktør for baerekraft og alternativ­e brensler i Heidelberg­Cement skulle gjerne visst hva Klima- og miljødepar­tementet ønsker å gjøre.
DEPONI: Per Brevik, direktør for baerekraft og alternativ­e brensler i Heidelberg­Cement skulle gjerne visst hva Klima- og miljødepar­tementet ønsker å gjøre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway